O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sporazum #ACTA in “neformalni nagib” ministra Turka

Ekipa E-demokracija.si meni, da je obvestilo ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, Žige Turka o tem, da se vlada republike Slovenije neformalno nagiba k zavrnitvi sporazuma ACTA poskus relativizacije jutrišnje javne predstavitve mnenj o sporazumu ACTA v državnem zboru republike Slovenije.

Minister Žiga Turk je dosedaj izražal načelno podporo sporazumu ACTA in nasprotnike sporazuma označeval za upornike brez razloga ter zagovornike interesa, da se do glasbe in filmov še naprej pride zastonj. Dejstvo, da se sedaj vlada, katere član je, nagiba k zavrniti sporazuma, nas preseneča.

Preseneča nas tudi zato, ker se glede sporazuma ACTA dosedaj ni odvila javna razprava v Državnem zboru in je izrekanje neformalne zavrnitve sporazuma prav tako preuranjeno kot poprejšnje prehitro sprejemanje s strani vlade Republike Slovenije. Tako se ne moremo otresti občutka, da je prejšnja vlada favorizirala ameriško stališče do sporazuma ACTA, sedanja pa se klanja nemški odklonilni politiki do ACTA sporazuma. Obe odločitvi kažeta na nespoštovanje javnega dialoga ob sprejemanju odločitev in nezmožnost oblikovanja samostojne politike v primeru mednarodnih sporazumov in pogodb.

Hkrati opozarjamo, da tudi zamrznitev sporazuma ni dovolj. Po našem mnenju je potrebno ACTA sporazum v celoti zavrniti in v družbi izkoristiti moment za debato o boljši in smiselnejši regulaciji spleta.
Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt