O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Bo nova vlada spet promovirala nadzor državljanov?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 05. 2015 | Avtor:

Z zmago konzervativcev na parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji se obetajo slabi časi za britanske spletne uporabnike, saj naj bi vladajoča stranka pripravljala spremembe v smeri večjega nadzora in zbiranja podatkov o spletnih uporabnikih.

Osnutek zakona, ki se uradno imenuje “Draft Communications Data”, kritiki pa so ga preimenovali v “Predlog vohljačev”, predvideva zbiranje in hranjene prometnih podatkov o svojih uporabnikih s strani ponudnikov dostopa do spleta ter omogočanje dostopa do teh podatkov s strani vladnih in varnostnih služb v državi.

Zakon bi moral biti sprejet že lansko leto, vendar so ga v parlamentu zavrnili predvsem zaradi kampanje liberalnih demokratov, ki pa so na letošnjih volitvah doživeli poraz in bodo predvidoma opozicijska stranka. Analitiki ocenjujejo, da bo nova konzervativna vlada še enkrat poskušala sprejeti kontraverzni predlog zakona, pri tem pa bo najverjetneje uspešna.

Zagovorniki zbiranja prometnih podatkov se zanašajo na dobro staro mantro o preprečevanju terorističnih napadov in spremljanja “problematičnih elementov” v družbi, čeprav dosedanje izkušnje kažejo, da zaradi povečanega nadzora nismo nič bolj varni.

Predsednik konzervativcev, David Cameron, je že pred volitvami razburjal javnost z izjavami o kriminalizaciji enkripcije podatkov in komunikacijskih poti ter o preprečevanju terorističnih napadov s pomočjo vohunjenja za vsemi uporabniki.

Vir: Independent

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.

Arhiv:

Naši ostali projekti

Newsletter

Naročite se na naš tedenski newsletter in vsak ponedeljek vas bo v e-nabiralniku pričakal izbor novic iz sveta elektronske demokracije.

Naroči se zdaj!

Družabno

E-demokracija.si se izvaja v okviru zavoda Državljan D. Spremljajte nas na družabnem spletu.


- Facebook stran Državljan D
- Twitter račun Državljan D

Povezave

Zbrali smo zanimive povezave s področja e-demokracije.Vabimo vas, da predlagate spletno mesto, ki se zdi zanimivo vam.

Preverite povezave!

Več o portalu

Osnovne informacije o avtorjih portala in njegovi zgodovini.

- Avtorji portala
- O portalu
- Kontakt

Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt