O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nove pobude Evropske komisije za enotni digitalni trg

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 05. 2015 | Avtor:

Ena izmed ključnih prednostnih nalog Evropske komisije v tem mandatu je oblikovanje enotnega digitalnega trga, s čimer želijo odpraviti vrsto nepotrebnih ovir, ki otežujejo čezmejno spletno poslovanje, prodajo izdelkov in storitev v druge države članice EU ter izkoriščanje priložnosti za rast.

Po precej splošnem marčevskem dokumentu si je Komisija to pot postavila tudi časovne roke. Predstavili so ukrepe, ki so jih razdelili v tri stebre, ki jih želijo sprejeti do konca leta 2016.

Zagotoviti želijo boljši dostop potrošnikov do digitalnega blaga in storitev po EU, oblikovati ustrezno okolje in enake konkurenčne pogoje za razcvet digitalnih omrežij ter čim bolje izkoristiti potencial rasti digitalnega gospodarstva. To želijo doseči s 16 pobudami, med katerimi omenimo le najzanimivejše: pocenitev in povečanje učinkovitosti čezmejne dostave paketov, odpravo geografskega blokiranja na internetu, zmanjšanje administrativnih težav zaradi različnih stopenj DDV, reforma telekomunikacijskih pravil ter evropska pobuda za prost pretok podatkov.

Z drugimi besedami si Komisija prizadeva, da bi se končno tudi na spletu začeli obnašati, kakor da živimo v enotnem trgu. Vse geografske omejitve na spletu so namreč v celoti posledica pravnih razlogov, saj tehničnih razlogov za različno obravnavo držav EU ni. Ukinitev geografskega blokiranja bo, recimo, pomenila, da bodo storitve, kot je Netflix, postale dostopne v vseh državah EU sočasno.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt