O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija: V boj proti piratstvu z novo zakonodajo

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 4. 05. 2015 | Avtor:

Ruski zakonodajalci skušajo spletno piratstvo zamejiti z novo zakonodajo, ki predvideva blokado spletnih mest, za katera bi se izkazalo, da pomagajo pri distribuciji ilegalno pridobljenih avtorskih del.

Zakonodajo so v letu 2013 sicer sprejeli s poudarkom na filmih in TV oddajah, sedaj pa so jo dopolnili še s piratizirano programsko opremo, glasbo in knjigami. Zakon predvideva blokado spletnih mest, za katera oblasti sumijo, da pomagajo pri distribuciji ilegalno pridobljenih avtorskih del.

Na blokado se lahko lastniki spornih spletnih mest pritožijo v treh dneh po blokadi, če pritožba ni uspešna, spletno mesto za vedno izgine s svetovnega spleta. Blokado lahko oblasti izvajajo brez sodnega naloga, izvajale pa jo bodo tudi na poziv lastnikov avtorskih pravic.

Večina spletišč, ki so jih že blokirali z obstoječo zakonodajo, se navezuje na gostovanje torrent povezav. Predstavnik za medije ruske Dume, Sergej Železnak, je pojasnil, “da je naš cilj zagotavljanje spoštovanja avtorskih del in prekinitev ilegalnega trgovanja z njimi.”

Čeprav protipiratska zakonodaja učinkuje in se je v preteklih dveh letih spletna prodaja filmov in oddaj podvojila, kritiki opozarjajo na možnosti zlorabe za utišanje politične opozicije v državi. Lanskega avgusta je Rusija namreč sprejela drakonsko zakonodajo za regulacijo spletnih dnevnikov, s katero so blogerje prisili v registracijo in spoštovanje zakonodaje, s katero država omejuje svobodo govora na spletu.

Vir: BBC


Oglas: Prijavite se na Cryptoparty Slovenija delavnice s področja varovanja svoje elektronske pošte in mrežnih komunikacij, ki bodo meseca maja potekale v ljubljanskem Poligonu. Na delavnicah se boste naučili enkriptirati svojo elektronsko pošto oziroma se varno povezovati na splet. Omejena mesta!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt