O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Zakonodaja predvideva izmenjavo osebnih podatkov med podjetji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 27. 04. 2015 | Avtor:

Američani te dni sprejemajo zakonodajo, s katero skušajo na eni strani pomagati pri boju proti kibernetskemu kriminalu, vendar po mnenju kritikov in zagovornikov zasebnosti kršijo in kriminalizirajo preveliko število nedolžnih uporabnikov.

Zakonodaja “Protecting Cyber Networks Act” nagovarja ameriška podjetja, naj podatke o kibernetskemu kriminalu in vdorih delijo z zvezo vlado ter ministrstvom za domovinsko varnost in tako pomagajo pri lociranju in preganjanju nepridipravov.

Zagovorniki predloga nove zakonodaje zatrjujejo, da bo ta preprečevala vdore in zlorabe uporabniških podatkov, kot se je to zgodilo v nedavnem primeru Target in lanskoletnemu Home Depot ter zavarovalnici Anthem. “Dovolj je bilo pasivnega poslušanja opozoril o vedno večjemu številu kibernetskih napadov – čas je, da tudi dejansko nekaj storimo v tej smeri,” je prepričan poslanec Adam Schiff, ki hkrati vodi odbor za nadzor varnostnih služb.

Podjetja bi morala podatke o napadih in zlorabah anonimizirati in jih šele nato predati vladi. A nasprotniki, ki citirajo Snowdnova razkritja, opozarjajo, da se je že večkrat pokazalo, da zbiranje podatkov ni nikoli dovolj anonimno.

“Organi pregona bi lahko s to zakonodajo nadzirali tudi tiste, ki niso zagrešili zločina, povezanega s kibernetskim prostorom in ne glede na to, ali dejansko predstavljajo grožnjo kibernetski varnosti ali pa se to sami zdi varnostnim silam,” so predstavniki devetnajstih nevladnih organizacij zapisali v javnem pismu (pdf).

Podobnega mišljenja je predsednik ZDA, Barack Obama, ki je zakonodajo označil za preširoko in premalo dorečeno. “Take pravice so škodljive in brez varoval ne zagotavljajo dovolj dobrega preprečevanja zlorab,” je izjavil.

Vir: CNet


Oglas: Prijavite se na Cryptoparty Slovenija delavnice s področja varovanja svoje elektronske pošte in mrežnih komunikacij, ki bodo meseca maja potekale v ljubljanskem Poligonu. Na delavnicah se boste naučili enkriptirati svojo elektronsko pošto oziroma se varno povezovati na splet. Omejena mesta!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt