O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: “Nekatera tehnološka podjetja so prijazna do teroristov!”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 27. 04. 2015 | Avtor:

Tudi britanske oblasti so po zgledu svojih ameriških kolegov prepričane, da je omogočanje varne in zasebne komunikacije fizičnim uporabnikom napačna poteza, ki omogoča predvsem teroriste in nepridiprave.

Vodja protiteroristične enote pri britanski policiji, Mark Rowley, je pojasnil, da bi morala podjetja razmišljati o svoji družbeni odgovornosti in prenehati z razvijanjem izdelkov ter storitev, ki nepridipravom olajšujejo delo oziroma jim omogočajo skrivanje za plaščem anonimnosti.

“Tehnologijo lahko uporabljajo navadni posamezniki, lahko pa se z njo okoristijo teroristi. Državne ustanove pa imajo zaradi Snowdena težave pri zaupanju splošne javnosti,” je še dodal in opozoril, “da bi se morala podjetja zavedati svojega deleža krivde pri neuspešnem boju s teroristi, ki njihove izdelke uporabljajo za zle namene.”

Rowley sicer ni poimensko naštel podjetij, ki jih je imel v mislih, a kritiki opozarjajo, da varovanje lastne zasebnosti s PGP enkripcijo elektronske pošte, uporabo VPN tunelov za anonimno brskanje po spletu in ostala orodja za kriptiranje komunikacije ne smejo biti kriminalizirana.

V Veliki Britaniji sicer potekajo splošne volitve, ki se bodo končale sedmega maja. Aktualni premier David Cameron je že pojasnil, da bo v primeru zmage varnostnim službam podelil nove pravice za nadzor in spremljanje spletne komunikacije.

Vir: Reuters


Oglas: Prijavite se na Cryptoparty Slovenija delavnice s področja varovanja svoje elektronske pošte in mrežnih komunikacij, ki bodo meseca maja potekale v ljubljanskem Poligonu. Na delavnicah se boste naučili enkriptirati svojo elektronsko pošto oziroma se varno povezovati na splet. Omejena mesta!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt