O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Twitter seli podatke Neameričanov na Irsko

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 27. 04. 2015 | Avtor:

Twitter je sporočil, da bodo 18. maja začele veljati pomembne spremembe politike zasebnosti in pogojev uporabe. Glavna novost bo zadela vse uporabnike, ki ne živijo v ZDA, saj bo zanje odgovorno podjetje Twitter International Company, ki ima sedež na Irskem.

Novost tako vpliva na 77 odstotkov od 288 milijonovuporabnikov Twitterja, a kakšne bistvene spremembe ne bodo opazili.

V podjetju zatrjujejo, da so se zato odločili, ker bodo s tem podatke iztrgali iz dosega NSA. Slednja ima namreč v ZDA pristojnost zahtevati dostop do podatkov, ki bi lahko pripadali teroristom, podjetje pa ne sme razkriti niti obstoja zahtevka (gag order).

V Twitterju upajo, da se bodo s selitvijo na Irsko temu izognili. Res ne bo več uradnih zahtevkov NSA, a po drugi strani to pomeni, da gre za tuje podjetje na tujih tleh, za katerim načeloma NSA lahko sama vohuni kakor ve in zna. ZDA zatrjujejo, da se NSA industrijske špijonaže ne gre, a v tem primeru bodo pristop gotovo okvalificirali kot protiteroristično dejavnost, kar pa lahko počno.

V EU je zakonodaja s področja zasebnosti strožja, zato je irski informacijski pooblaščenec že napovedal pogovore s Twitterjem, kjer bodo obdelali posledice odločitve in standarde, ki jih bo moral Twitter odslej spoštovati. Beseda bo tekla tudi o nastajajoči evropski zakonodaji, ki bo od podjetij zahtevala spoštovanje evropske zakonodaje o zasebnosti ne glede na njihov sedež, dokler bodo želela poslovati v EU, kar bo vključevalo tudi pravico do pozabe v iskalniku po celem svetu (trenutno je le za EU) ter potreben izrecen pristanek uporabnika na deljenje njegovih osebnih podatkov.

Ustanovili bodo tudi 28-članski odbor, ki ga bodo sestavljali informacijski pooblaščenci iz držav članic, kamor bodo nacionalni regulatorji lahko odstopili primere v odločanje in kjer se bodo reševali ugovori na odločitve nacionalnih organov. Za ustanovitev tovrstnega organa si je najbolj prizadevala Nemčija, največje pomisleke pa je imela prav Irska, kjer ima sedež ogromno ameriških multinacionalk.

Ni naključje, da ima Irska najbolj ohlapno zakonodajo za varovanje zasebnosti in najbolj liberalno davčno zakonodajo, ki omogoča izmikanje plačilom davkov in gre ostalim državam precej v nos.

Vir: Slo-tech


Oglas: Prijavite se na Cryptoparty Slovenija delavnice s področja varovanja svoje elektronske pošte in mrežnih komunikacij, ki bodo meseca maja potekale v ljubljanskem Poligonu. Na delavnicah se boste naučili enkriptirati svojo elektronsko pošto oziroma se varno povezovati na splet. Omejena mesta!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt