O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Francija: Novi poskusi zakonske regulacije spleta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 27. 04. 2015 | Avtor:

V Franciji je pred odločevalce spet prišel nov predlog zakonodaje, s katerim bi se borili proti terorizmu, kriminalizirali pa celotno spletno populacijo in s pregledovanjem prometa ugotavljali, kdo je terorist in kdo ne.

Spodnji dom francoskega parlamenta je obravnaval nov zakonski osnutek, ki bi v boju zoper terorizem premierju podelil nova pooblastila, ponudnike dostopa do interneta (ISP-je) pa zavezal k avtomatizirani obdelavi velikega števila prometnih podatkov in avtomatičnega izročanja podatkov o sumljivih aktivnostih brez odredbe sodišča. V 577-članski skupščini je besedilo osnutka podprlo 25 poslancev, 5 pa jih je bilo proti.

Zakonski osnutek, ki so ga predstavili marca, je nastal kot odgovor na pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Zakon od operaterjev in ISP-jev zahteva avtomatično filtriranje prometnih podatkov v iskanju sumljivih, terorističnih vzorcev, čeprav še ni definirano, kaj ti sploh so. Podatke z odkritimi terorističnimi vzorci bi morali deanonimizirati ter brez sodne odredbe predati francoski obveščevalni službi.

Agentje bi imeli pristojnost osumljenim teroristom podtakniti kamere, mikrofone ter programsko opremo za nadzor računalnika (keylogger). Dovoljena je geolokacija avtomobilov in telefonov ter uporaba IMSI-catcherjev. Ko bi za neko osebo ugotovili, da je osumljena terorizma, bi lahko v skladu z novo zakonodajo sledili in nadzorovali vse, ki so v stiku z njo (fr. entourage).

Pristojnosti zahtevati podatke od ISP-jev bi imel premier, ki bi mu svetoval devetčlanski odbor, a so mnenja odbora priporočilne in neobvezne narave. Francoski premier Manuel Valls sicer zagotavlja, da ne gre za uvedbo izrednih razmer, vsesplošen nazor nad državljani ali uzakonitev taktik, ki jih je v ZDA razkril Snowden.

Amnesty International, Privacy International in druge organizacije so vseeno izrazile zaskrbljenost nad zakonodajo, ki oži zasebnost in daje nesorazmerno visoka pooblastila premierju in obveščevalcem. Glavni problem je zelo široko izrazoslovje ter meglene definicije, ki omogočajo zelo različno razlago pristojnosti.

Vir: Slo-tech


Oglas: Prijavite se na Cryptoparty Slovenija delavnice s področja varovanja svoje elektronske pošte in mrežnih komunikacij, ki bodo meseca maja potekale v ljubljanskem Poligonu. Na delavnicah se boste naučili enkriptirati svojo elektronsko pošto oziroma se varno povezovati na splet. Omejena mesta!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt