O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Virginia: Američani imajo še vedno težave z volilnimi stroji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 04. 2015 | Avtor:

Čeprav v zadnjih desetih letih o elektronskih volitvah s pomočjo glasovalnih strojev praktični ni bilo dobre novice, se Američani še vedno ukvarjajo s težavami, ki jih tak nevaren sistem povzroča volilcem.

Tokrat je bil sicer najšibkejši člen verige kar človek oziroma administrator, saj je na glasovalnih strojih, ki so jih uporabljali na volilni dan leta 2002 in 2014, administratorsko geslo nastavil kar na “abcde” oziroma “admin”.

Geslo je bilo hkrati tudi edino varovalo pred nepooblaščenim dostopom, s katerim bi lahko na posameznih volilnih strojih kdorkoli spreminjal število glasov oziroma po svoje odvzemal ter dodajal glasove posameznim kandidatom. “Če v te stroje niso vlomili, ni bilo to zato, ker bi bilo to tako težko, ampak ker tega ni nihče počel,” je v poročilo zapisal eden od preiskovalcev, Jeremy Epstein iz Centra za informacijsko politiko na univerzi Princeton.

Hkrati so preiskovalci ugotovili, da je na glasovalnih strojih tekel operacijski sistem Windows XP, na katerega ni nihče nikoli naložil kakršnikoli varnostnih popravkov. Tako so na nekaterih strojih našli napake, ki so bile sicer odpravljene že pred več kot desetimi leti.

Uprava zvezne države Virginia je že odreagirala in teh strojev ne bo več uporabljala v naslednjih volitvah.

Vir: The Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt