O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ruski predsednik upravlja s posebno agencijo za spletno propagando

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 20. 04. 2015 | Avtor:

Ruski predsednik Vladimir Putin upravlja s posebno agencijo za spletno propagando, s kateri skuša državni aparat vplivati na spletne debate oziroma javno mnenje.

Na stotine blogerjev je zaposlenih z eno samo nalogo – spletne forume, bloge in spletne medije preplaviti s hvalnicami Vladimiru Putinu in sejati strah in trepet pred Zahodom. Zaposlitve so po besedah bivših sodelavcev enote nelegalne, denar pa blogerji dobivajo na roko.

Naloge so bile vnaprej določene – tako so blogerji komentirali obstoječe novice in hvalili Putinov režim, si izmišljevali svoje novice, v katerih je Putin reševal fiktivne situacije oziroma hvalili proizvode ruske izdelave, kot je recimo YotaPhone.

Mesečne plače so se gibale okrog osemsto evrov, bivša blogerja pa sta v intervjuju pojasnila, da “sva z grozo ugotovila, da taka taktika pri ljudeh dejansko učinkuje, saj so prijatelji in znanci po objavah dejansko začeli sprejemati objavljeno kot dejstvo, ne pa kot vladno propagando.”

Dodala sta še, “da je med tistimi, ki so nasedli vladni propagandi, predvsem veliko starejših uporabnikov, saj so mlajši take komunikacije navajeni, medtem ko starejši težko ločijo med propagando in dejanskim mnenjem uporabnika.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt