O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Netflix bo šifriral ves promet

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 04. 2015 | Avtor:

V ZDA v konicah na Netflix odpade več kot tretjina vsega internetnega prometa; nič drugače ni v ostalih državah, kjer je veliko večino prometa predstavljajo različne večpredstavnostne vsebine. Zato je pomembna vest, da kani Netflix začeti šifrirati ves svoj promet do uporabnikov.

Šifriranje internetnega prometa, ki se je pred leti uporabljali zelo redko, postaja danes vse pogostejše. Ne le spletno bančništvo, tudi spletni predali za e-pošto in številne strani s forumi (tudi naša) z obiskovalci komunicirajo šifrirano. Tako nihče ne more videti vsebine komunikacije. Chrome in Mozilla se zavzemata, da bi nešifriran HTTP povsem izginil z interneta. Očitno trendu sledi tudi Netflix, je razbrati iz elektronskega sporočila.

Šifriranje tako velike storitve, kot je Netflix, pa predstavlja precejšnjo obremenitev. Če je prenos šifriran, potem je podatke nemogoče dostavljati iz bližnjih kopij (caching), kar izjemno poveča promet. Netflix pravi, da imajo trenutno svoje kapacitete zasedene 50-odstotno, zato bodo prehod na šifriranje zmogli, dodatni stroški pa da bodo majhni v primerjavi s prednostmi, ki jih bo šifriranje prineslo uporabnikom.

Prineslo jim bo večjo anonimnost, saj bodo ISP-ji teže ugotovili, da gledajo streame in ne bodo mogli ugotoviti, kaj točno gledajo. S tem bodo tudi rešili problem napadov MITM ter vohljanje za uporabniki, ko so na nezaščiteni povezavi. Doslej je Netflix šifriral prijavno stran in druge strani z občutljivimi podatki, medtem ko je sama filmska vsebina potovala nezaščiteno.

Že pred šestimi meseci je Netflix začel preizkušati šifriranje, a je ugotovil, da so procesorske zahteve previsoke. Še oktobra lani je Mark Watson iz Netflixa zatrjeval, da bi stroški šifriranja znašali več deset milijonov dolarjev letno. Ta teden so obrnili ploščo, saj naj bi sedaj njihova tehnologija dovolj napredovala, da je šifriranje izvedljivo. Naslednje tri mesece bo potekalo pilotno testiranje na manjšem vzorcu, tehnologija pa naj bi v celoti zaživela prihodnje leto.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt