O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Prve tožbe zaradi nevtralnosti interneta so tu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 30. 03. 2015 | Avtor:

Manj kot dva tedna po razglasitvi pravil nevtralnosti interneta so se ameriški ponudniki dostopa do odločili za vložitev tožbe proti zvezni komunikacijski komisiji (FCC), s katero upajo na preklic pravic in povrnitev na prejšnje stanje.

Združenje USTelecom, ki predstavlja največje ponudnike dostopa do spleta je vložila tožbo, s katero trdi, da zvezna komunikacijska komisija (FCC) krši zvezno zakonodajo z uvajanjem nevtralnosti interneta. S tem so se začele dolgotrajne sodne bitke za nevtralnost interneta, ki so jo ponudniki dostopa napovedali takoj, ko je komisija začela pripravljati zakonodajno podlago za nevtralnost interneta.

Nova pravila namreč klasificirajo dostop do interneta kot javno storitev in predvidevajo, da bo internetno infrastrukturo regulirala država. Pravila prepovedujejo ponudnikom dostopa do interneta blokiranje oziroma upočasnjevanje prometa za določene spletne storitve ter jim hkrati prepovedujejo prioritiziranje prometa, s katerimi bi operaterji skušali (proti plačilu) promovirati določene spletne storitve.

S tem se operaterji seveda ne strinjajo. “Zagovarjamo odprti dostop do spleta,” je izjavil predsednik združenja USTelecom Walter McCormick, “a ne verjamemo, da so pravila internetne nevtralnosti v skladu z ameriško zakonodajo.”

Predsednik komisije FCC, Tom Wheeler, je že večkrat pojasnil, da je prekvalifikacija dostopa do spleta nujna zaradi morebitnih zapletov na sodišču, saj je komisija v preteklosti izgubila že dve tožbi, ker dostop do spleta ni bil oklasificiran kot javna dobrina (public service).

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt