O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Narašča povpraševanje vlad o uporabnikih Facebooka

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 30. 03. 2015 | Avtor:

Facebook prejema vse več zahtev različnih vlad po svetu o zasebnih podatkih uporabnikov družbenega omrežja. Medtem ko povpraševanje po tovrstnih podatkih iz ZDA in Nemčija upada, pa jih je vse več iz Indije, Turčije in Rusije. Nekaj zahtevkov je prišlo tudi iz Slovenije.

Facebook prejema vse več zahtev različnih vlad po svetu o zasebnih podatkih uporabnikov družbenega omrežja. Medtem ko povpraševanje po tovrstnih podatkih iz ZDA in Nemčija upada, pa jih je vse več iz Indije, Turčije in Rusije. Nekaj zahtevkov je prišlo tudi iz Slovenije.

Facebook prav tako opaža, da je za 11% naraslo število zahtevkov po omejevanju ali brisanju vsebine s facebooka s strani vlad. Skoraj vse te zahteve po odstranjevanju vsebine pa so prišle iz Indije in Turčije.

Prav Indija je letos poleg ZDA na vrhu seznama tistih, ki najbolj pogosto zahtevajo uporabniške podatke. Združene države so sicer še vedno na vrhu seznama vlad, ki preverjajo uporabnike Facebooka, čeprav število njihovih zahtev iz leta v leto upada.

Eden od razlogov, zakaj Indija tako pogosto cenzurira vsebino na Facebooku, je najverjetneje povezan z ukrepom vlade o cenzuri spletnih strani. Lani so namreč onemogočili dostop do več kot 30 spletnih strani, na katerih naj bi objavljali vsebino povezano z Islamsko državo. Med temi stranmi so tudi Vimeo in Dailymotion.com. V zadnjem času pa se za strožjo zakonodajo o digitalni cenzuri odloča tudi Turčija.

Tri zahteve po informacijah so prišle tudi iz Slovenije, kar je enako kot leto poprej. Večkrat pa so se na Facebook obrnile sosednje države, med njimi prednjači Italija s kar 3643 zahtevki v lanskem letu. Sledi ji Madžarska s 185 in Avstrija s 109 zahtevki. Hrvaška je lani poslala kar 40, Bosna in Hercegovina 11, Srbija pa 15 zahtevkov.

Jeffrey Rosen iz univerze George Washington je ob tem dejal, da se vlade zavedajo, da “ima Facebook večjo moč nad tem, kaj lahko ljudje povedo ali kaj lahko slišijo, kot kateri koli kralj, politik ali vrhovno sodišče”.

Facebook ima sicer okoli 1,4 milijarde aktivnih uporabnikov. Vodstvo družbenega omrežja pa se je za razkrivanje podatkov o zahtevkih po cenzuri ali zasebnih podatkih odločil po tem, ko je Edward Snowden pred dvema letoma razkril informacije o ameriškem nadzorovanju telefonskih in spletnih komunikacij v ZDA in tujini.

Na svoji strani, kjer objavljajo poročilo o zahtevkih vlad pa so zapisali, da se odzivajo samo na tehtne zahteve, ki so povezane s kriminalom. “Vsako zahtevo po podatkih ali brisanju vsebine pa preverimo, če ima zakonsko podlago,” so še zapisali na Facebooku.

Vir: 24ur.com

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt