O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska: Spletne aktiviste napadli z DDoS napadom

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 23. 03. 2015 | Avtor:

Nevladna organizacija Greatfire, ki pomaga kitajskim uporabnikom zaobiti veliki kitajski požarni zid, poroča o DDoS napadih, ki jim onemogočajo delovanje. Opozarjajo, da gre za poskus cenzuriranja dostopa do informacij.

Povzročitelji napada, s katerim so aktivistom onemogočili delovanje, še niso znani. Aktivisti so namreč omogočali dostop do spletnih mest v “tujini”, ki jih kitajske oblasti blokirajo. Dostop so omogočali s kopiranjem vsebine in gostovanje spornih vsebin na isti infrastrukturi, ki jo kitajske oblasti uporabljajo za distribucijo svojih vsebin. S tem so se aktivisti združenja Greatfire v teoriji zavarovali pred napadi oblastmi, saj bi morale te pri odstranitvi napasti tudi lastne storitve.

“A se je praksa izkazala za drugačno, saj so napadalci izolirali posamezne spletne naslove spletnih mest in jih napadli invidivualno,” pojasnjuje profesor Alan Woodward iz univerze v Surreyju.  “Ni težko ugotoviti, da je nekdo targetiral Greatfire in da je s tem hotel preprečiti njihovo delovanje,” še dodaja in razmišlja, da za napadi najverjetneje stoji kitajska vlada. “DDoS napadi so zelo pogosti, hkrati pa od Greatfire zahtevajo dokupovanje kapacitet, s katerimi lahko vzdržujejo svoje spletišče. To pomeni, da lahko kitajska vlada od njih dobiva višja plačila,” opozarja Woodward.

Do podobne ugotovitve so prišli v ekipi Greatfire, ki za pomoč prosijo svetovno javnost in opozarjajo, da napad sovpada s pritiski kitajske vlade, ki jim njihovo početje ni všeč. “Kitajska vlada nas je javno označila za protirežimski element, ki ga financirajo tuje sile,” so še zaisali v izjavi za javnost.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt