O portalu    Avtorji    Kontakt


 

FCC predstavila pravila internetne nevtralnosti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 16. 03. 2015 | Avtor:

Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je predstavila pravila internetne nevtralnosti, ki določajo pravila in dolžnosti ponudnikov dostopa do spleta, ki ne smejo prioritizirati določenega spletnega prometa in morajo poskrbeti za enakopravno obravnavo.

Štiristo strani dolg dokument s povzetkom na eni strani je po potrditvi nevtralnosti interneta sedaj javen in si ga lahko preberejo vsi, ki jih ta tema zanima. FCC je namreč s to odločitvijo preimenoval ponudnike dostopa do interneta v t.i. “common carrier” podjetje, ki pomeni, da morajo biti omrežja dostopna za vsakogar, promet po njih pa mora teči brez ovir oziroma omejitev.

Zganila se je že industrija. Ponudniki vsebin, kot sta Google in Netflix, so odločitev ter objavo pravil pozdravili, medtem ko so telekomi že napovedali, da se bodo na zakonodajo pritožili. Bojijo se namreč, da bi nevtralnost interneta omejila razvoj inovacij in preprečila izgradnjo novih omrežij, kar so analitiki in strokovna javnost že zavrnili kot metanje peska v oči javnosti.

FCC je med drugim že večkrat pojasnila, da z uvedbo nevtralnosti interneta ne bodo nastali novi stroški oziroma obdavčitve za končnega uporabnika. 4oo strani dolg dokument si lahko preberete na tej povezavi (.pdf, 3 MB).

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt