O portalu    Avtorji    Kontakt


 

“EU krši vsa mogoča načela nevtralnosti interneta!”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 03. 2015 | Avtor:

Aktivisti opozarjajo, da ministri evropskih držav lobirajo za sprejem nove zakonodaje, s katero bi lahko kršili vse člene načela nevtralnosti interneta in da se je temu potrebno upreti.

Samo nekaj dni po tem, ko je ameriški kongres sprejel odločitev, da bo spoštoval nevtralnost interneta, so v evropskem parlamentu obravnavali predloge evropskih ministrov za telekomunikacije, kjer predlagajo uvedbo dvotirnega interneta, kjer bi morali ponudniki vsebin plačevati dodatne premije telekomunikacijskim podjetjem.

Predlogi se dotikajo tudi gostovanja v mobilnih omrežjih. Lani je Evropski parlament sprejel nova pravila glede gostovanja v mobilnih omrežjih znotraj držav EU. Po teh naj bi bili stroški pogovorov za uporabnike že letos poleti izenačeni, uporabniki pa bi tako med potovanji bolj brezskrbno ostajali v stiku s svojimi bližnjimi. A Svet EU je napovedano ukinitev stroškov gostovanja včeraj poslal nazaj v Evropski parlament v ponovno razpravo, uporabniki pa si vsaj do leta 2018 še ne bodo povsem oddahnili.

Poslovni dnevnik Wall Street Journal poroča, da je evropski vrh tako do teme cen gostovanja kot internetne nevtralnosti zavzel bolj zadržano stališče kot do zdaj. Telekomunikacijski operaterji bodo tako lahko zaračunavali višje cene za premijske internetne storitve, kot je spletna televizija (predvsem zaradi zagotavljanja zadostnih hitrosti), če izkušnja drugih uporabnikov zaradi tega ne bo trpela.

Aktivisti opozarjajo, da je to nevaren predlog, ki odpira vrata v nove kršitve nevtralnosti interneta. “Ministri sicer trdijo, da s tem vzdržujejo odprt in svoboden internet, a dejansko odpirajo vrata vsem mogočim kršitvam nevtralnosti interneta,” je oster Joe McNamee, direktor nevladne organizacije EDRi.

Ministri so hkrati izrazili željo po zakonodaji, ki bi telekomom omogoča blokado upočasnitev oziroma degradacijo kakovosti spletnega prometa, če se bo za to pokazala potreba – morebitni teroristični napadi oziroma nepretočnost omrežja. Hkrati bi morali imeti “telekomi moč blokade posameznih spletnih mest, če bo to potrebno.”

Nevladne organizacije opozoarjajo, da gredo novi predlogi v smer izničitve predloga nevtralnosti interneta in da je zadnji predlog popolnoma nesprejemljiv. “V tem predlogu ni niti kančna nevtralnosti, telekomi so iz njega odstranili čisto vse, kar samo diši po tem,” so poudarili v organizaciji Access.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt