O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA vidijo velikansko grožnjo v kibernetskih napadih

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 2. 03. 2015 | Avtor:

Kibernetski napadi predstavljajo največjo nevarnost za nacionalno varnost ZDA, je v predstavitvi najnovejše ocene groženj v četrtek dejal nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper. Prvič doslej pa naj bi večja grožnja na tem področju prihajala iz Rusije kot iz Kitajske.

“Ne morem iti v podrobnosti, ampak lahko povem, da je kibernetska grožnja iz Rusije resnejša, kot smo sprva ocenjevali,” je pred senatnim odborom za oborožene sile dejal Clapper. Razni vohuni, saboterji in lopovi širijo svoje napade na ameriško spletno infrastrukturo ter ZDA odvzemajo del premoženja in varnosti, je dejal.

Poleg Rusije in Kitajske spletne napade na ZDA pogosto izvajata tudi Severna Koreja in Iran. Gre predvsem za pošiljanje virusov v nasprotnikove sisteme in tudi propagandno vojno.

Ameriški obveščevalci so izboljšali svoje zmogljivosti za odkrivanje računalniških napadalcev, čeprav še vedno obstaja možnost, da se skrijejo. Obveščevalce je najbolj strah, da bi hekerji spodkopali finančne trge in poslovno zaupanje, kar bi imelo zelo velike posledice.

Glede Kitajske je Clapper povedal, da postaja vse bolj agresivna s prisvajanjem delov Južnokitajskega morja od svojih sosed in si pripravlja prostor za vojaška pristanišča in letališča.

Sicer pa ameriški obveščevalci vidijo vse bolj zapleten in nevaren svet, z več varnimi zavetišči za teroriste kot kadarkoli doslej v sodobni zgodovini.

Sunitski skrajneži, kot je Islamska država, so v vzponu in ogrožajo ameriške interese ter partnerje in zaveznike ZDA. V Iraku nastaja tudi problem šiitskega ekstremizma s poboji sunitov, kar ogroža trdnost fronte proti Islamski državi.

V samih ZDA naj ne bi bilo več toliko nevarnosti pred ponovitvijo velikega napada iz tujine, kot se je zgodil 11. septembra 2001. Največja grožnja so domači skrajneži in teroristi.

Vir: Dnevnik

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt