O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropski telekomi: “Radi bi lažjo nevtralnost interneta”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 02. 2015 | Avtor:

Evropski telekomi so predsedujoči državi Evropske unije poslali predlog, s katerim bi omilili stroga pravila nevtralnosti interneta, saj naj bi tako lažje zadovoljevali potrebe svojih uporabnikov.

“Za uporabnike ni učinkovito oziroma koristno, če se ves promet obravnava pod istimi pogoji,” so v pozivu zapisali evropski telekomi (Vodafone, Alcatel-Lucent, Orange in drugi). Predlog nevtralnosti interneta namreč predpostavlja, da morajo ponudniki dostopa ves promet obravnavati pod istimi pogoji. Spremenijo/prioritizirajo ga lahko samo v primeru preobremenitve komunikacijskih omrežij.

Telekomi se branijo, da bo to prizadelo razvoj novih in posebnih storitev, ki jih bodo težje razvijali, če bodo morali pri tem paziti na enakopravno obravnavo vsega prometa na svojih omrežjih.

Zagovorniki nevtralnosti interneta pa opozarjajo, da lahko pride do degradacije klasičnih storitev spletne komunikacije in da bo brez pravil in zakonov to področje postalo divji zahod.

Ameriški predsednik Barack Obama nevtralnost interneta podpira, tudi v Evropski uniji se že več kot leto dni odvija debata o tej regulaciji. Nizozemska in Slovenija pa sta edini državi EU, ki imata internetno nevtralnost zapisano v zakonodaji, čeprav se vsaj v Sloveniji zadeve zapletajo pri dejanski regulaciji tega področja.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt