O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska postavlja novo spletno železno zaveso

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 1. 12. 2014 | Avtor:

V mestu Vužen na Kitajskem se je končala prva svetovna konferenca o svetovnem spletu, ki so jo sklicali na pobudo kitajske vlade. Na konferenci je Kitajska predlagala večje mednarodno sodelovanje na tem področju in sprejetje skupnih ukrepov za boj proti tako imenovanemu internetnemu terorizmu.

Glede na to, da ima Kitajska danes več kot 600 milijonov uporabnikov interneta, čez dve leti pa naj bi jih bilo že blizu milijarde, si kitajske oblasti prizadevajo, da bi imele večjo besedo tudi pri določanju mednarodnih norm o uporabi interneta, ki so zdaj v domeni ZDA.

V razpravo o uporabi interneta se je vpletel tudi predsednik kitajske vlade Li Kečjang, ki se je zavzel za večje mednarodno sodelovanje na tem področju in za sprejetje skupnih pravil igre, ki bodo upoštevala suverenost posameznih držav. Če mednarodni dogovor o tem ne bo sprejet, bo Kitajska razmislila o sprejetju lastnih pravil, je bilo rečeno.

Razprava na konferenci, ki so jo zahodni mediji v glavnem ignorirali, je pokazala globoke razlike v pristopu do interneta. Kitajska tako nasprotuje prevladujoči vlogi ZDA tem področju, vnela se je tudi polemika o internetnem vohunstvu, posebej med ZDA in Kitajsko, o vdiranju v tuje računalniške sisteme in internetnem terorizmu.

Kitajske oblasti namreč trdijo, da ujgurski teroristi uporabljajo internet kot sredstvo za izvajanje terorističnih akcij, prav tako pa naj bi bilo medmrežje sredstvo za spodbujanje nemira v državah, ki jim ZDA niso naklonjene.

Konferenca je pokazala, da postaja internet novo bojno polje med ZDA in Kitajsko in da obstaja nevarnost, da bosta nastala dva med seboj zelo slabo povezana svetovna spleta.

Vir: MMC RTV SLO


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt