O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija ostreje nad kršitelje (nekaterih) avtorskih pravic

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 24. 11. 2014 | Avtor:

Spremembe naj bi prinesle novo stopnjo varnosti za več oblik avtorskih pravic. Spodnji dom ruske dume (parlamenta) je podprl predlog novega zakona o varovanju avtorskih pravic, ki varuje knjižna in glasbena dela ter računalniške programe, ne pa tudi fotografij.

Nov zakon bo stopil v veljavo 1. maja naslednje leto, če ne bo ovir pri nadaljnjem postopku sprejemanja, ki med drugim predvideva tudi potrditev v zgornjem domu dume.

Podoben zakon, ki varuje avtorska prava v filmski industriji, je Rusija dobila (že) avgusta lani. Nov zakon resneje obravnava predvsem spletne strani, ki prevladujejo med najpogostejšimi kršitelji avtorskih pravic.

Med drugim predvideva, da bo imetnik avtorske pravice lahko kadarkoli zahteval umik sporne vsebine z neke spletne strani, izdajatelj pa bo moral zahtevo spoštovati in izpeljati najpozneje 24 ur po prejemu elektronskega sporočila s takšno zahtevo. Če bo založnik neke spletne strani dvakrat obsojen za kršenje avtorskih pravic, sledi njeno ugašanje, pri čemer bo sodišče odločalo, ali je ukrep začasen ali trajen.

Vir: Siol.net


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt