O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Začela se je debata o retenciji prometnih podatkov

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 3. 11. 2014 | Avtor:

Avstralska vlada sledi zgledom iz Evropske unije in na svojem ozemlju začenja sprejemati zakon o retenciji prometnih podatkov, ki bo prometne podatke hranil 24 mesecev. Zakon je bil v vladi sprejet po hitrem postopku, kritiki so že na nogah.

Zakonodaja predvideva poenotenje hranjenja prometnih podatkov, minister za telekomunikacije, Malcolm Turnbull pa pojasnjuje, da podatkov o spletnem brskanju in uporabi družabnega spleta ne bodo vključeni v hrambo. “Dostop do podatkov bodo imeli organi pregona, nadziral pa jih bo parlament,” je dodal Turnbull.

Čeprav je zakon o retenciji prometnih podatkov v evropskih državah večinoma stvar preteklosti, saj so izvajalci ugotovili, da v večini primerov za hrambo vseh podatkov ni dovolj dobrega razloga, se Avstralci očitno odločajo drugače.

Kritiki proti predlogu zakona navajajo slabe izkušnje evropskih držav in dejstvo, da ponudniki dostopa do spleta večinoma niso naklonjeni hrambi, saj jim le-ta povzroča dodatne stroške. “Treba se je zavedati, da bodo ponudniki dostopa za hrambo najverjetneje uporabljali najcenejšo možnost, ki je ta trenutek oblačna hramba na Kitajskem,” poudarja Steve Dalby, direktor enega od ponudnikov dostopa do spleta v Avstraliji.

Zakon naj bi dokončno sprejeli do konca letošnjega leta, če seveda opozicija v parlamentu ne bo prepričala večine poslancev.

Vir: ZDnet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt