O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Veliki brat je dobil krila, uporabniki so že na nogah

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 6. 10. 2014 | Avtor:

Avstralska državna varnostna agencija je dobila široka pooblastila za nadzor in analizo digitalnih naprav znotraj Avstralije, zakonodajo pa so skorajda brez glasov proti sprejeli v zelo kratkem času.

Zakonodaja je po mnenju avstralske vlade potrebna za omejevanje terorističnih aktivnosti v državi, ki so po mnenju državnega tožilca George Brandisa »resnične in vedno večje.«

V novem zakonu so spremenili definicijo besede »računalnik« in s tem dosegli širši obseg nadzora, ki varnostni službi ne dovoljuje samo nadzora posameznih terminalov, temveč celotnih omrežij.

Kritiki so že opozorili, da bodo sedaj lahko agenti varnostne službe prisluškovali celotnim mrežam hkrati, namesto da bi bili omejeni na posamezne naprave, ki so priključene v to mrežo. Opozarjajo tudi na hitenje pri sprejetju, ki bi imela lahko za posledico med drugim tudi kaznovanje novinarjev, ki bodo poročali o tej zakonodaji.

Hkrati so se zbudili tudi uporabniki in na kreativen način začeli protestirati proti zakonodaji. Senator Scott Ludlam, eden od redkih kritikov zakonodaje, je na spletu pozval uporabnike, naj državnemu tožilcu e-poštni nabiralnik zapolnijo s sporočili protesta, zakaj se jim zdi zakonodaja slaba in nekoristna.

Vir: Cnet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt