O portalu    Avtorji    Kontakt


 

CrimTrac Acorn: Avstralski odgovor na kibernetski kriminal

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 29. 09. 2014 | Avtor:

Da kibernetski kriminal postaja vedno bolj problematičen, ni potrebno poudarjati. Da se policije po celem svetu na različne načine skušajo boriti proti njemu, tudi ne. Avstralci sedaj preizkušajo nov sistem, ki bo olajševal prijavo kibernetskih kriminalnih dejanj.

Avstralske oblasti opozarjajo, da kibernetski kriminal vsako leto prizadane več kot pet milijonov Avstralcev, škodo pa merijo v milijardah evrov. Kriminalci postajajo vedno bolj izobraženi, prevare pa so vedno bolj prefinjene. Dodatno težavo predstavljajo nepoučeni uporabniki, ki v določenih primerih sploh ne vedo, da so bili napadeni oziroma za to izvejo prepozno.

Zato se je avstralska policija sedaj odločila za nov sistem prijave kibernetskega kriminala, ki bo na enem mestu združevala vse avstralske policijske postaje in centralni register kriminalitete. Uporabniki bodo lahko na enotnem spletnem mestu oddali prijavo zlorabe, policistom pa bo delo olajševala tudi povezava z državnim registrom spolnih prestopnikov in register obsojencev.

“Zagon sistema ACORN pričakujemo do konca letošnjega leta, državljani pa bodo lahko prijavili različna kriminalna dejanja od poskusov kraje identitete, bančnih podatkov, spolnega nadlegovanja in drugo,” je na predstavitvi sistema pojasnil vodja agencije Crimtrac, Doug Smith.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt