O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E … demokracija?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 27. 05. 2013 | Avtor:

Ko smo leta 2005 kot prvi v Sloveniji vzpostavili portal E-demokracija.si, z njim nismo imeli jasnih načrtov. V času vrenja in tehnološkega razvoja, ki je obljubljal čudeže na področju politične participacije, ki je skoraj vsak teden obljubljal nove preboje, s katerimi bomo izboljšali kvaliteto politične participacije, smo čutili potrebo te preboje povezovati, jih osmiliti in jih izpostaviti javnosti.

Skoraj deset let kasneje lahko vidimo, da je področje elektronske participacije pred velikim prepadom. Na eni strani imamo res tehnološki razvoj, ki je v zadnjih desetih letih naredil nekaj res velikih skokov, na drugi strani pa dobre stare ljudi, ki v desetih letih niso korenito spremenili svojega vedenja v politični areni.

Še več. V zadnjem času opažamo ponovno glorificiranje tehnologije in t.i. neposredne demokracije, s katerimi skušajo posamezniki korigirati manko političnega aktivizma pri sodržavljanih in upajo, da je edini razlog za politično apatijo pomanjkanje orodij za participacijo. Vse to smo že videli. In tudi prvič so bili rezultati porazni.

Na drugi strani se odvija boj, ki šele v zadnjem času pridobiva pozornost javnosti. Splet že dolgo ne ustreza definiciji iz učbenika za informatiko, kjer splet razsvetljensko slavijo kot odgovor na razsvetljenje človeštva.

Podjetja, politične entitete in drugi akterji iz travnika delajo zagrajene vrtičke, večina uporabnikov pa se tega zaveda samo posredno. Tako dobimo shizofreno situacijo, kjer se na eni strani dogaja vedno večja privatizacija informacijskih virov, na drugi strani pa poteka glorifikacija taistih virov kot rešitev za vse politične probleme naše dobe.

Če smo se na začetku naše poti spraševali, kjer je e-komponenta demokratičnega procesa, se lahko danes sprašujemo ravno nasprotno. Kje je demokracija? Zakaj smo jo pustili oditi? In kaj bomo storili, da se vrne?

Ekipa portala E-demokracija.si do drugega septembra odhaja na počitnice. Se vidimo jeseni!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt