O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Gregor Rebernik: Internet kot polje demokratizacije demokracije

Kategorija: Akademija, Politologija | Datum objave: Monday, 5. 03. 2012 | Avtor:

Demokracija se je znašla v krizi. Politična participacija državljanov, kot ena njenih bistvenih prvin je vse nižja, ljudje pa do politike, oblastnikov in političnih institucij gojijo vse večje nezaupanje.

Kljub temu, da definicija besede govori o vladavini ljudstva, se liberalnidemokratični model opira na njeno minimalno percepcijo, utemeljeno na institucionalnem postopku izbire voditeljev, ki odločajo namesto državljanov, slednjim pa omogoča umik vzasebno sfero lastnih individualnih interesov.

Predstavniška demokracija izgublja nalegitimnosti, saj ne uživa več nezaupanja, nezanimanja državljanov. Oživitev demokracije, preko uporabe novih tehnologij, predstavlja polje, kjer se lahko na principih odločanja,deliberacije in informativnosti, demokraciji vrne njen participatorni potencial.

Vendar pa ne gre podleči brezmejnemu optimizmu, glede inherentne demokratičnosti tehnologije, saj je vsa mogočna komunikacijska strukture interneta plen prej vse drugega, kot zgolj demokratičnih vplivov. Teoretično in praktično smo raziskovali njene potenciale in omejitve.

Celotno diplomsko delo

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.

Arhiv:

Naši ostali projekti

Newsletter

Naročite se na naš tedenski newsletter in vsak ponedeljek vas bo v e-nabiralniku pričakal izbor novic iz sveta elektronske demokracije.

Naroči se zdaj!

Družabno

E-demokracija.si se izvaja v okviru zavoda Državljan D. Spremljajte nas na družabnem spletu.


- Facebook stran Državljan D
- Twitter račun Državljan D

Povezave

Zbrali smo zanimive povezave s področja e-demokracije.Vabimo vas, da predlagate spletno mesto, ki se zdi zanimivo vam.

Preverite povezave!

Več o portalu

Osnovne informacije o avtorjih portala in njegovi zgodovini.

- Avtorji portala
- O portalu
- Kontakt

Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt