O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Francozi na digitalne barikade zaradi zakona o piratstvu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 10. 2010 | Avtor:

Francoski spletni uporabniki so se tudi v digitalni dobi spomnili dobrih starih barikad, ki so jih postavili v bran proti novemu zakonu, s katerim skuša francoska vlada zatreti spletno piratiziranje avtorskih vsebin in ilegalno izmenjavo podatkovnih datotek.

Čeprav zagovorniki zakona pravijo, da bodo z zakonom ščitili predvsem umetnike in izvajalce, opozicija vedno glasneje opozarja na kršenje človekovih pravic uporabnikov, ki bodo zaradi ilegalne izmenjave datotek ostali brez dostopa do spleta.

Po zakonu bodo namreč ponudniki dostopa do spleta morali na poziv sodišča predati IP naslove uporabnikov, ki izvajajo ilegalne aktivnosti, sodišče pa bo potem uporabnikom poslalo dve opozorili, nato pa jim bo naložilo finančno kazen in za največ eno leto prepovedalo dostop do spleta.

Uporabniki že načrtujejo proteste, tako na ulicah kot tudi na spletu – med drugim naj bi pripravljali “poplavo” nedokončanih prenosov datotek, s katerim bi povzročili delo sodiščem, ki pa jih ne bi moralo obtožiti zločina, saj morajo za “uspešno” kršitev datoteko v celoti naložiti na svoj računalnik.

Drugi uporabniki sestavljajo sezname t.i. proxy strežnikov, s katerim bodo zaobšli nadzor ponudnikov dostopa do spleta, medtem ko se tretji ukvarjajo s pravnimi luknjami v zakonu in pišejo seznam nasvetov za uporabnike, ki so že prejeli obvestilo pred izklopom.

Na svoji strani imajo nasprotniki tudi očeta modernega spleta, Tim Berners-Leeja, ki je opozoril na katastrofo, če bodo države sledile francoskemu zgledu. “Regulacija države na področju dostopa do spleta je napaka in se je ne bi smelo izvajati v praksi,” je oster Berners-Lee, “saj se je potrebno zavedati, da je dostop do spleta veliko več kot samo orodje za pretakanje datotek.”

Vir: AFP

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt