O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Postanite del neodvisnega ljubljanskega internetnega omrežja

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 19. 04. 2010 | Avtor:

Wlan Ljubljana je odprto brezžično omrežje, ki se mu lahko pridruži vsak Ljubljančan, pa tudi prebivalec kakšnega drugega kraja, ki je pripravljen sodelovati.

Osnovni namen Wlan Ljubljana je postaviti odprto in prosto dostopno računalniško omrežje, torej brezžični dostop do spleta na čim več mestih, ki bi se na koncu spojila v neprekinjeno omrežje. V okviru projekta poteka akcija Odpri okno, ki uporabnike in uporabnice spodbuja k postavitvi lastne točke.

Wlan Ljubljana samostojno tako brezplačno ponuja usmerjevalnik (ang. router), ki ga uporabnik prejme, da ustvari lastno točko. Lahko pa uporabnik uporabi svoj usmerjevalnik (prednost pri dodeljevanju brezplačnih usmerjevalnikov imajo namreč zanimivejše lokacije) in tako širi omrežje. K usmerjevalniku sodi tudi skrbnik, ki uporabniku pomaga postaviti točko.

Snovalci omrežja Wlan Ljubljana opozarjajo, da za postavitev točke ni potreben njen priklop na splet. Točke so namreč narejene tako, da se med seboj povezujejo in skupaj tvorijo brezžično omrežje, ki se kot celota povezuje naprej v druga omrežja. Lahko pa se uporabnik odloči za priklop neposredno na splet in ga uporabi za redundantno povezavo v omrežje ter s tem omogoča njegovo večjo stabilnost. Povezljivost omogoča tudi takrat, ko v okolici točke ni drugih točk, oziroma ko sosednje točke izpadejo iz delovanja.

V tem primeru bi ljudje, ki se priklopijo na omrežje, res uporabljali posameznikovo internetno povezavo, a je mogoče porabo povezave spremljati na podstrani točke, mogoče pa je celo nastaviti omejitev količine porabe. Na skrbi uporabnikov zaradi morebitne zlorabe internetne povezave, pa odgovarjajo, da točke Wlan Ljubljana omrežja uporabljajo internetno povezavo le za to, da se prek interneta povežejo v omrežje, torej z drugimi točkami.

Točke komunicirajo prek interneta samo z VPN-strežniki, kar pomeni, da do zlorabe povezave ne more priti. Uporabnik, ki se poveže v omrežje, do spleta dostopa tako, da se njegove povezave na internetno omrežje najprej posredujejo v Wlan Ljubljana omrežje, nato pa se posredujejo do namenskih strežnikov, ki jih pošljejo na splet. Povezava tako ne dovoljuje nobenih drugih povezav v kakšno domače omrežje uporabnika.

Wlan Ljubljana ima nastavljeno zaščito, a tudi sami priznavajo, da je ta varna le, dokler nekdo ne vdre v prvo točko. Da pa se to ne bi zgodilo, v omrežju skrbijo z razvojem varnih sistemov, so še zapisali na spletnih straneh.

Vir: RTV Slovenija


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt