O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Matej Voglar: MMORPG

V svoji seminarski nalogi bom predstavil kontraverzno stran življenja z računalnikom – igranje računalniških iger. Kontraverzno zato, ker se bom lotil tistih iger, ki so v zadnjih 5 letih, s prihodom vedno zmoglivejših internetnih linij doživele največji razrast. To so MMORPG (mass multiplayer online role playing game – masovne večigralske internetne igre igranja vlog (prevod avtorja)).

Za njih je značilno, da samo igranje le-teh vzame zelo veliko časa, če hočeš doseči zadnje stadije teh iger, kjer lahko popolnoma zaživiš vlogo svojega karakterja, pravega konca pa te igre načeloma nimajo. So tudi hitro zasvoljive in zato zelo nepriljubljene pri mamah, ter ženah, ki so potem prisiljene gledati svojega sina ali moža, kako počasi propada za računalnikom (seveda jih igrajo tudi ženske, vendar so v manjšini). Ker pa je za igranje najpopularnejših med njimi, potrebno plačevati tudi mesečno naročilo, pa veljajo še za hujše zlo.

Vendar nekateri, so se v teh igrah znašli. Začeli so prodajati valuto iz iger (ponavadi gold, silver ipd.) za pravi denar (evro, dolar). Prodajati so tudi začeli težko dostopne predmete iz iger (posebna orožja, napitke, oblačila) ali pa kar celotne do dobra izpopolnjene uporabniške račune. Tega fenomena se bom lotil na naslednjih straneh. Osredotočil se bom na najatraktivnejšo igro izmed MMORPG-jev in sicer World of Worldcraft, ki ima več kot 13 milionov naročnikov po celotnem svetu.

Najprej bom z analizo sekundarnih virov in empiričnim opazovanjem predstavil kaj je WoW in od kod izhaja in pa zgodovino zasluškarstva z računalnipkimi igrami, nato pa bom predstavil intervjuje z enim izmed rednih igralcev MMORPG-jev in sicer nekom, ki je z WoWom že zaslužil. Predstavil bom kako je prišel do ideje služiti z igranjem računalniških iger in njegove poglede na takšen osel. Na koncu bom podal zaključke, ki sem jih dognal med raziskovanje in odgovoril na vprašanje: Ali je igranje računalniških iger lahko dober posel in če, kako dober moraš biti da je tako?

Celotna seminarska naloga


One Response to “Matej Voglar: MMORPG”

  1. eton on June 17th, 2011 at 14:53

    Download Runes of magic here at http://www.runesofmagicdownload.info best MMORPG game online

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.

Mentor naloge: doc. dr. Jaro Berce
Predmet: Informacijski sistemi države in e-vladanje
Uvodnik mentorja

Projekt @kademija je vseslovenski projekt zbiranje študentskih seminarskih nalog s področja spletnih fenomenov. Če želite v njem sodelovati, nam pošljite sporočilo.
Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt