O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hrvaška: Zaradi seznama borcev v vojni za osamosvojitev Hrvaške aretirali Marka Rakarja

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 12. 04. 2010 | Avtor:

Seznam je bil do nedavnega ena najbolj varovanih skrivnosti hrvaške vlade, objava seznama, kjer lahko preverite imena, priimke in enote vseh borcev, ki so sodelovali v vojni za osamosvojitev Hrvaške pa je že prinesla prve aretacije.

Marko Rakar, najbolj znani hrvaški politični bloger in analitik, je iz medijev izvedel, da naj bi bil on odgovoren za objavo, zato je odšel na policijsko postajo pojasniti, da on ne stoji za objavo, policija pa ga je za 24 ur pridržala in preiskala njegovo stanovanje ter zaplenila njegov računalnik in drugo opremo.

Seznam borcev je v preteklosti že buril duhove na Hrvaškem, saj se je govorilo, da so po vojni nekateri posamezniki dobili finančne in druge ugodnosti zaradi sodelovanja v osamosvojitveni vojni, v kateri pa v resnici niso nikoli sodelovali.

Nekateri hrvaški politiki, med drugim tudi aktualni predsednik države Ivo Josipovič, za katerega je Marko Rakar vodil spletno predvolilno kampanjo, so objavi naklonjeni, medtem ko je zakonodaja trenutno še vedno urejena tako, da objavo seznama kaznuje z zaporno kaznijo.

Spletna aplikacija Registar branitelja, ki uporabnikom omogoča iskanje po imeni, priimku, enoti oziroma času služenja vojaške obveznosti, je še vedno dostopna, avtorji pa pojasnjujejo, da bo na voljo toliko časa, dokler se hrvaška vlada ne odloči sama objaviti seznama. Hrvaška vlada je spletno mesto že cenzurirala, tako da lahko hrvaški uporabniki do njega dostopajo samo s pomočjo t.i. proxy strežnikov v tujini.

Vir: TechCrunch, Mračni blog


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt