O portalu    Avtorji    Kontakt


 

O internetu in svobodi

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Thursday, 11. 02. 2010 | Avtor:

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je govorila o svobodi na internetu. Nova osrednja infrastruktura naše dobe je internet, dostop do omrežja pa mora biti kot osnovna človekova pravica na voljo vsem.

Clintonova hkrati opozarja na negativno uporabo spletna, ki jo prakticirajo nekateri posamezniki, teroristične skupine in vlade. Parafraziram, pa vendarle: “e-os zla” je potrebno zatreti, promovirati pa dobre prakse uporabe novih tehnologij. Amerika, make no mistake, čuti svojo odgovornost. Amerika bo naredila vse, da zaščiti sebe in svoboden svet pred kiberkriminalci.

Takole se je le dan po govoru odzval bloger Lianyue, ki je hudomušno napovedal odziv kitajskega zunanjega ministrstva: “1. Internet je na Kitajskem najbolj svoboden. 2. Mnenja, ki se ne strinjajo s prejšnjo točko, kršijo kitajske zakone, zato jih lahko utišamo.”

Komentar je ironičen in kot tak lahko razumljiv. Težje pa je – vsaj za povprečnega zahodnjaka, ki je na “naši” strani elektronske železne zavese – razumeti, da je regulacija interneta po “naši” meri prav tako problematična. (Ponovna) delitev sveta na pozitivce in negativce, ustvarjanje gonje proti slednjim, osvobajanja tistih, ki niso po “naši” meri, in postavljanje meril po “naših” kulturnih, političnih in ekonomskih vzorcih, ne bo rešilo problema. Kvečjemu se bodo ustvarili novi.

Internet je resnično globalen fenomen. Tehnologijo so razvili Američani, to drži. A zaživela je šele, ko je dobila vsebino. Vsebina ni (zgolj) ameriška, zato tudi regulacija le-te ne sme prihajati iz enega centra. Nenazadnje je splet zaživel prav zato, ker omogoča decentralizirano razširjanje vsebin. Razumljivo je, da ga sedaj te in one vlade, na tak ali drugačen način, želijo regulirati. Vprašanje pa je, če je “urejen” splet scenarij, ki vodi v boljši jutri?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt