O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sandra Muha in Zala Primožič: Uporaba interneta in digitalna ločnica

Kategorija: Akademija, Sociologija | Datum objave: Monday, 30. 11. 2009 | Avtor:

Množična uporaba informacijsko komunikacijskih tehnologij dandanes prinaša različne težave, med katere uvrščamo tudi digitalni razkorak. Ta se nanaša na razlike med posamezniki, gospodinjstvi, podjetji in geografskimi območji glede možnosti dostopa do informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter njihove uporabe.

V Sloveniji je v prvem četrtletju 2008 uporabljalo internet 58 % oseb v starosti od 10 do 74 let. Rednih uporabnikov interneta je največ med mlajšimi osebami. Kar 95% oseb, starih od 10 do 15 let, internet uporablja na redni ravni, med tem ko je rednih uporabnikov med osebami, starimi od 66 do 74 let, le 17%.

Precejšnje razlike v uporabi interneta se pojavljajo tudi med visoko izobraženimi (89 %) in nižje izobraženimi (43 %) (SURS 2008).

Največ neuporabnikov kot vzrok navaja dejstvo, da interneta ne potrebujejo, njihovo neznanje in pa visoke stroške opreme ter dostopa. Proti razlikam v uporabi interneta se izvajajo različni ukrepi.

Podjetja svoje zaposlene vpisujejo na tečaje informacijske pismenosti, izvajajo se brezplačni tečaji uporabe računalnika in spleta, podjetja podarjajo opremo različnim ustanovam, uvajajo se subvencije na priključke in podobno.

Vendar pa se razlike manjšajo veliko prepočasi, zato je potrebno še veliko dela, predvsem pa razmisliti o novih, učinkovitejših načinih zmanjševanja digitalnega razkoraka.

Spodnja naloga se ukvarja z definicijo in merjenjem digitalnega razkoraka hkrati pa vključuje tudi krajšo analizo stanja v Sloveniji skozi zadnja štiri leta.

Celotna seminarska naloga


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt