O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hrvaška: Bloger v zapor, Hrvaška v digitalni srednji vek?

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 12. 10. 2009 | Avtor:

Po več kot treh letih sojenja je hrvaško sodišče odločilo, da mora bloger Damir Fintić za dvajset dni v zapor, saj naj bi leta 2005 na svojem spletišču dopustil anonimni zapis, ki je žalil poslanca stranke HDZ, Vladimira Štengla. Bloger opozarja, da gre za zlorabo zakonodaje in poseganja politike v sodstvo.

“To je prvi primer zapora za blogerje na Hrvaškem, hkrati pa eden redkih primerov, ko je sodišče zaprlo nekoga zaradi omogočanja svobode govora na spletu,” v svojem pismu piše Fintić. Damir v svojem pismu med drugim izraža tudi strah, da se bo sedaj začel lov na blogerje in ostale medijske delavce na Hrvaškem. “Moj primer odpira možnosti za lov na novinarje in ostale medijske delavce, ki delujejo na spletu, saj obstaja zelo preprosta formula, po kateri lahko politika pritiska na sodstvo in tako prepreči širjenje mnenj, ki jim sama nasprotuje”, opozarja Fintić.

Leta 2005 je namreč na portalu Vukovarac anonimnež v svojem zapisu žalil poslanca stranke HDZ, Vladimira Štengla, prizadeti poslanec pa je tožil lastnika portala. Po treh letih je sodišče odredilo denarno kazen, ker pa je bloger ni mogel plačati, mu je odredilo zaporno kazen v višini dvajsetih dni.

Odzvala se je tudi Hrvaška blogerska organizacija (HBO) in v izjavi za javnost zapisala, da “da sodišče ni upoštevalo zakonodaje republike Hrvaške in da tožilci niso zahtevali izpiske IP številk uporabnikov, ki so na portalu pustili sporne komentarje.”

Vir: Portal LC, Vukovarac, Mrak.org


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt