O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Helena Lagoja, Lea Zgonec, Saša Burnić: Facebook – model svobodnega sveta?

Kategorija: Akademija, Politologija | Datum objave: Monday, 5. 10. 2009 | Avtor:

V seminarski nalogi preučujemo kako svobodni smo na internetu, ki naj bi zaradi svoje narave veljal kot model svobodnega sveta. Osredotočile smo se na trenutno najbolj obiskano in aktualno spletno stran za socialno mreženje Facebook in raziskovale ozadje blokiranja profila dr. Lukšiča. Ali je šlo tukaj za kršenje pravilnika uporabe Facebooka ali pa je bila blokada posledica predvolilnega boja in s tem na nek način tudi omejevanje političnega in hkrati svobodnega izražanja v navidezno svobodnem svetu.

Seminarska naloga je sestavljena iz večjega števila sklopov. Najprej smo v teoretičnem sklopu seminarske naloge pisale o svobodi kot taki v realnem svetu, ter jo navezale na svobodo v kibernetskem prostoru. Dotaknile smo se tudi svobode izražanja splošno, katere 10. čelen pravi, da ima vsakdo pravico do svobodnega izražanja, v kar je zajeto tudi svobodno mišljenje, spreminjanje in sporočanje obvestil ter idej brez vmešavanja javne oblasti in ne glede na meje, in svobode izražanja v kibernetskem prostoru. Opisale smo tudi spletno stran Facebook, katera je prostor našega nadaljnega preučevanja.

Naslednji sklop naloge pa je metodološki. Na začetku smo si postavile temeljno vprašanje naše seminarske naloge in sicer, ali nam spletna stran Facebook, kot eden izmed predstavnikov svobodnega modela sveta, če to sploh je, res nudi možnost popolno svobodnega izražanja ali pa je moč tudi tu opaziti preference posameznikov?

Na to vprašanje smo skušale odgovoriti skozi primer blokiranja profila dr. Lukšiča in sicer tako, da smo na osnovi sekundarnih podatkov analizirale članke, ki so nastali na osnovi tega primera. Velik pomen pa je ima tudi odgovor dr. Lukšiča na vprašanje, kako se je stvar z ukinitvijo njegovega profila razrešila. Torej lahko tukaj govorimo tudi o primarnem načinu pridobivanja podatkov.

V samem zaključku, smo se vrnile k vprašanju ali je internet sploh model svobodnega sveta? To smo skušale odgovoriti glede na analize in mnenja posameznikov, prav tako pa tudi odgovor interpretirati skozi lastne izkušnje.

Povezava do celotne naloge


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt