O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-volitve v Ameriki: problemi in rešitve

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Friday, 18. 09. 2009 | Avtor:

V ZDA že tri leta deluje Fundacija za odprtokodne elektronske volitve (Open Source Voting Foundation), ki se ukvarja z izzivi, ki jih prinaša moderna tehnologija za izvajanje e-volitev. Fundacija je zbrala strokovnjake iz akademskega sveta, privatnega sektorja in javne uprave, ki skupaj pripravljajo rešitve za verodostojne in zaupanja vredne volitve.

Pripravili so dokument Ameriški manifest za e-volitve (celotna različica v angleščini). Verjamem, da bi kaj takega veljalo pripraviti tudi v Sloveniji, kjer se je dosedaj še vsaka vlada z e-volitvami spogledovala, konkretnega rezultata pa (žal) ni bilo nikoli. Morda tudi zato, ker nam manjkajo jasno napisane strokovne podlage.

Američani menijo, da obstaja sedem principov, ki so predpogoj za izvedbo verodostojnih in zaupanja vrednih volitev.

1. Razumljivost: Mehanizmi volitev morajo biti takšni, da jih bodo volivci brez težav razumeli.
2. Namen: Tehnologija za izvedbo e-volitev se mora uporabiti zgolj za poenostavitev (avtomatiziranje) dela volilnega procesa, ki se že izvaja in ki ga ljudje poznajo.
3. Specifičnost: Vsak sestavni del sistema za e-volitve mora biti del specifične naprave za izvajanje e-volitev, ki je razvita za specifičen namen v okviru obstoječega volilnega sistema.
4. Združljivost: Naprave morajo biti združljive z obstoječimi postopki in ne smejo vključevati tehnoloških sprememb, ki bi oslabile razumljivost sistema in zaupanja vanj.
5. Jamstvo: Naprave morajo izvajati vsa (in samo ta) zahtevana opravila. To morajo početi z visoko stopnjo neoporečnosti in odpornosti do namernih sprememb, ponaredb in prevar.
6. Overitev: Naprave morajo biti podvržene neodvisnemu procesu overitve. Nanj ne smejo vplivati razvijalci, prodajalci in upravljalci.
7. Transparentnost: Vsaka naprava se mora uporabljati na transparenten način. Potek in rezultati volitev morajo biti transparentni, revidirani, ponovljivi in javno dosegljivi.

Avtorji manifesta menijo, da je glavni vzrok šibkosti obstoječega sistema za e-volitve v tem, da so rešitve osnovane na popularnih in razširjenih računalniških sistemih in programski opremi, na podlagi katerih so zgrajeni zaprtokodni volilni sistemi. Taki e-volilni sistemi so so težko dostopni, a so hkrati odprti za kritike “čez palec”.

Več o problemih in rešitvah na področju e-volitev pa v manifestu v originalu.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt