O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: E-zdravstvo je podprl tudi predsednik Obama

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 23. 03. 2009 | Avtor:

Tri četrtine ameriških zdravnikov bo v naslednjih petih letih zdravila predpisovalo v elektronski obliki, kar bo predvsem posledica finančnih vzpodbud ameriške vlade.

Zakonski osnutek, katerega je minuli mesec podpisal ameriški predsednik Barack Obama namreč omenja tudi 19 milijard dolarjev za spodbujanje uporabe zdravstvenih informacijskih tehnologij, vključno z e-predpisovanjem zdravil.

Velika večina še vedno uporablja papir

Trenutno po ocenah podjetja Surescripts, ki upravlja največjo ameriško omrežje za e-recepte, samo 13 odstotkov ameriških zdravnikov zdravila predpiše v elektronski obliki, tako da jih velika večina recepte še vedno piše na papir. Delež zdravnikov z e-recepti naj bi v petih letih zrasel na 75 odstotkov in do leta 2018 na 90 odstotkov. Glede na poročilo podjetja Visante, ki se ukvarja z raziskavami zdravstvenih sistemov, bi e-predpisovanje zdravil ameriški vladi v naslednjem desetletju prihranilo 22 milijard ameriških dolarjev.

Zmanjšanje števila napak

Med drugim naj bi do prihrankov prišlo zaradi povečane uporabe cenejših generičnih zdravil in drastičnega zmanjšanja napak, do katerih pride zaradi nečitljivosti na roko napisanih receptov. Pacienti namreč v ZDA zaradi tovrstnega človeškega faktorja veliko krat dobijo napačna zdravila. Širša uporaba e-receptov bo v ZDA do leta 2018 preprečila 3,5 milijonov napak pri zdravljenju in 585.000 hospitalizacij.

Vir: SiOL
[tags]e-zdravstvo, ZDA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt