O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Obama začel dobo YouTube diplomacije

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 23. 03. 2009 | Avtor:

Predsednik ZDA, Barack Obama, je s pomočjo videoposnetkov, objavljenih na portalu YouTube, začel nov način diplomacije z Iranom. V prvem videoposnetku je Irancem voščil za iransko novo leto.

Trita Parsi, predsednik iransko-ameriškega sveta, je potezo pohvalil. “Videoposnetek je zelo priljubljen, hkrati pa so ljudje nad njim navdušeni,” je pojasnil Parsi.

Andrew Rasiej, soustanovitelj spletnega mesta TechPresident, pojasnuje: “Barack Obama splet uporablja za neposredno komunikacijo, kjer sporočila nihče ne more skrajšati oziroma ga podati s povzemanjem. S tem se Barack približa javnosti in na drugi strani izogne napakam pri povzetkih,” meni Rasiej.

Suzanne Maloney, strokovnjakinja za Iran in sodelavka NGO Brookings Institution, je pojasnila, da je videoposnetek prelomnica v odnosih ZDA z Iranom. “Za razliko od administracije George W. Busha, ki je skušala sejati razdor med iranskimi voditelji in iranskim ljudstvom, Barack Obama nagovarja ljudstvo in iranske voditelje,” poudarja Maloneyjeva, “hkrati pa Iran imenuje islamska republika, kar je zelo nenavadno za voditelja ZDA.”

Iran in ZDA sta diplomatske odnose prekinila pred skoraj tridesetimi leti, Rasiej pa meni, da je “ta videoposnetek prvi korak k državljanski diplomaciji, ki bo zavladala v enaindvajsetem stoletju.”

Vir: AFP
[tags]ZDA, e-diplomacija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt