O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Koncept “odprte vlade” tudi na lokalnem nivoju

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 9. 02. 2009 | Avtor:

Guverner zvezne države Tennessee, Phil Bredesen, je napovedal skorajšnjo vzpostavitev spletne portala, na katerem bodo državljani te države lahko spremljali vladno porabo finančnih sredstev v tej državi.

Bredesen je pojasnil, da se bo Tennessee zgledoval po zveznih državah Georgia in Kentucky, ki že imata podobna informacijska portala, upa pa, da bo spletno mesto v Tennesseeju začelo obratovati do konca leta 2009.

“Spletni portal je le eden do projektov odprte vlade, ki smo jih v Tennesseju uvedli od leta 2003, ko sem postal guverner te države,” je pojasnil Bredesen, “saj verjamem v transparenco vladanja in ocenjujem, da je kvaliteta vladanja povezana z njo.” Senator države Tennesse, Bill Ketron, podpira načrte guvernerja. “Transparenca je zelo pomembna, upam pa, da mu bo uspelo s sistemom beležiti tudi zapravljanje na lokalnem nivoju,” meni Ketron.

Bredesen je ustranovitev funkcije informacijskega pooblaščenca predlagal že pred dvemi leti. “Funkcija se je izkazala za zelo uporabno, tako za prebivalce kot tudi za medije – sedaj vedo, na koga se morajo obrniti, če jih zanimajo dokumenti oziroma dostop do posameznih sklopov,” je prepričan guverner.

Vir: Forbes
[tags]dostop, zda[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt