O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Ali Veliki brat že ogroža demokracijo?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 02. 2009 | Avtor:

Lordovska zbornica Velike Britanije je v preteklem tednu opozorila, da pretirana uporaba nadzorovalnih tehnologij in zbiranja osebnih podatkov v Veliki Britaniji napoveduje ogrožanje demokracije v tej državi.

Trenutno se britanska vlada ukvarja z načinom zbiranja podatkov o telefonskih klicih in poslanih elektronskih sporočilih, ki ne bi razkrival vsebine sporočil, bi pa spremljal vse ostale podrobnosti. Zbiranje naj bi pomagalo pri boju s terorizmom.

Ministrstvo za lokalno samoupravo je opozorilo lokalne oblasti, naj tehnologijo za nadziranje komunikacij uporabljajo v primerih, ko zato obstaja zelo dober razlog in naj komunikacij ne nadzirajo vsepovprek. “Pomembno je, da taka tehnologija obstaja, še bolj pomembno pa je, da se je ne izrablja,” je poudaril predstavnik ministrstva.

Lordovska zbornica je v svojem poročilu še opozorila da nadzirna tehnologija že ogroža človekovo pravico do zasebnosti, “ki je osnova za vse ostale osebne svoboščine.”

Največjo težavo po mnenju lordovske zbornice predstavljajo CCTV kamere, ki naj bi jih bilo na Otoku približno štiri milijone. Ocena je približna, saj uradnih podatkov sploh ni. Evropska komisija v poročilu iz leta 2004 omenja 40,000 kamer v 500 britanskih mestih.

Lordi še opozarjajo, da so zabeležili kar nekaj primerov neprimerne rabe nadzornega sistema, kjer so bile kamere uporabljene za nadzor javnih površin.

Vir: BBC
[tags]nadzor, velika britanija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt