O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija: Spletna svoboda ne sodi v zakonodajo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 02. 2009 | Avtor:

Evropska komisarka za telekomunikacije, Viviane Redding, je v Strasbourgu pojasnila, da evropska komisija ne bo sledila ameriškemu kongresu, ki je izoblikoval predlog zakona, ki ureja svobodo komunikacije na spletu. Po mnenju Reddingove bi tak zakon škodoval evropskim telekomunikacijskim podjetjem.

Ameriški kongres je osnutek zakona Global Online Freedom Act oblikoval zaradi vedno večje cenzure spletnih vsebin in groženj s policijo v nekaterih državah. Pravniki evropske unije opozarjajo, da cenzura in nadlegovanje s policijo ogrožajo človekove pravice, medtem ko skušajo Američani z zakonom spodbujati svobodo spletnega izražanja in preprečiti ameriškim podjetjem, da bi sodelovala pri cenzuriranju.

Vseeno komisarka evropske komisije, Viviane Redding, zakona ne podpira. “Nisem prepričana, da je zakon najboljši način spopadanja s težavo spletne cenzure,” je pojasnila. Zagovorniki ameriškega zakona so namreč podpirali kazni za telekome in ustanovitev posebnega sveta, ki bi nadziral evropske ponudnike dostopa do spleta.

“Menim, da ponudnike dostopa do spleta ne smemo postaviti pred izbiro, kjer bodo morali kršiti zakon ali pa trpeti finančno izgubo zaradi nepriljubljenosti,” je ocenila Reddingova in pojasnila, da bi bilo bolje, “če bi se operaterji sami zavedali nujnosti spoštovanja človekovih pravic.”

Vir: Reuters
[tags]dostop, EU, cenzura[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt