O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija z novim pilotskim projektom e-peticij

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 02. 2009 | Avtor:

EuropetitionČeprav se je zadnji poskus z elektronskimi peticijami na nivoju Evropske unije katastrofalno končal, je komisija napovedala razvoj novega pilotskega projekta elektronskih peticij. Z njimi upajo evropsko politiko približati državljanom, ki bodo lahko neposredno vplivali na evropske poslance.

Projekt EuroPetition je zasnovan kot dvoletni projekt, ki bo skrbel za elektronske peticije na lokalnem in Evropskem nivoju. Trenutno že obratujeta dva strežnika, ki skrbita za peticije v Bristolu, Velika Britanija in Malmu na Švedskem.

EuroPetition bo zadolžen predvsem za ustvarjanje in posredovanje peticij Evropskemu parlamentu, ki bodo nastale v Španiji, Italiji, na Nizozemskem, na Švedskem in Veliki Britaniji. Po ocenah organizatorjev naj bi se spletnega orodja poslužilo blizu pet milijonov uporabnikov, aplikacije za podpis elektronske peticije pa bodo razvijali tudi na socialnih spletnih mrežah, kot je Facebook.

Vodje projekta upajo, da bo pilotski projekt dobro sprejet in da bodo ljudje s pomočjo elektronskih peticij lahko neposredno vplivali na odločanje evropskih poslancev, vseeno pa velja opozoriti, da ima Evropska unija slabe izkušnje z elektronskimi peticijami.

Leta 2006 je namreč milijon uporabnikov podpisalo peticijo, v kateri so evropske poslance pozivali, naj se odrečejo selitvam iz Strasbourga v Bruselj in naj raje izberejo enoten sedež evropskega parlamenta. Zgodilo se ni nič. Podobno usodo je doživela elektronska peticija v Veliki Britaniji, v kateri sta dva milijona britanskih državljanov zahtevala ukinitev cestnin, vlada pa peticije ni upoštevala.

Vir: E-government bulletin
[tags]e-peticije[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt