O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Facebook: Pol milijona Hrvatov in slabih dvesto tisoč Slovencev

Kategorija: Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 12. 01. 2009 | Avtor:

FacebookDa je Facebook vedno bolj priljubljen, nam ni treba posebej poudarjati. Zanimivi pa so podatki o slovenskih uporabnikih Facebooka in primerjava z našimi sosedi Hrvati, ki so se nedavno preko Facebooka že politično organizirali. Vseeno se Slovenci lahko pohvalimo s višjo rastjo novih uporabnikov kot naši južni sosedi.

  • Na Facebooku največj Slovencev, starih med osemnajst in štiriintrideset let

S pomočjo orodja Facebook Demographic Statistics lahko hitro pridemo do zanimivih ugotovitev, ki potrjujejo dejstvo, da Facebook počasi postaja zelo pomemben del spletne prisotnosti posameznika.

Facebook: Slovenija proti Hrvaški

V Sloveniji tako Facebook trenutno uporablja slabih dvesto tisoč uporabnikov, medtem ko se Hrvati lahko pohvalijo s polmilijonsko prisotnostjo. V Sloveniji je bolj priljubljen med uporabnicami, saj jih je za tretjino več od uporabnikov, podobna slika pa je tudi na Hrvaškem.

Zanimiva je tudi starostna analiza, saj lahko ugotovimo, da je na Facebooku največ uporabnikov in uporabnic starih med osemnajst in petindvajset let, sledijo pa jim uporabniki in uporabnice, stari od šestindvajset do štiriintrideset let.

  • Študentski protest v parlamentu: “Facebook se je že večkrat izkazal kot koristno orodje”

Zadnja politična mobilizacija v Sloveniji, ki se povečini dogaja preko omrežja Facebook, je povezana z aktualno podražitvijo študentskih bonov za prehrano in organizacijo protesta v državnem zboru. Pogovarjali smo se z Jeleno Štrbac, organizatorko protesta.

“Na protest smo pozivali s pomočjo različnih kanalov, med drugim tudi spletnega mesta Nisi sam, tiskanih plakatov in dopisnih seznamov različnih študentskih društev,” pojasnjuje Štrbacova, “kot najbolj uspešnega pa bi ocenila osebni pristop, nagovarjanje z elektronskimi sporočili. Na drugem mestu bi bila spletna mreža Facebook,” še dodaja. Štrbavoca kot najslabši kanal ocenjuje plakate, ki “služijo le kot opomnik na dogodek”.

Jelena še pojasnjuje, da so se za omrežje Facebook odločili zaradi največje razvitosti le-tega pri nas in dejstva, “da se je že v preteklosti izkazal kot dobro orodje obveščanja”.

  • Celotna velikost Facebook mreže presegla 150 milijonov uporabnikov

Ob novem letu je direktor podjetja Faceboo, Mark Zuckerberg sporočil, da je velikost celotnega omrežja presegla 150 milijonov uporabnikov. Zuckerberg je pojasnil, da polovica uporabnikov Facebooka omrežje uporablja na dnevni ravni, analitiki pa opozarjajo na vedno večje stroške vzdrževanja tako velike mreže, ki ima visoke zahteve glede računalniške opreme, na katerih obstaja.

Vir: Kratkočasnik, CNet
[tags]facebook, politika, Slovenija, Hrvaška[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt