O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Podpiranje zdravnikov, ki bodo elektronsko aktivni

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 22. 12. 2008 | Avtor:

E-predpisovanje zdravilAmeriška zavarovalnica Medicare je napovedala načrt finančne podpore zdravnikom, ki bodo recepte predpisovali elektronsko. Leta 2010 bo namreč elektronska praksa predpisovanja zdravil obvezna, po tem letu pa bodo zdravniki, ki se tega ne bodo držali, plačevali finančno kazen za vsak izdani recept na papirju.

“Ne pričakujemo, da bo finančna spodbuda pri zdravnikih povzročila masovno selitev na elektronsko predpisovanje receptov,” je pojasnil predstavnik ameriškega društva zdravnikov, dr. Ted Epperly, “vseeno pa je to zelo dobra pobuda in upam, da se bo čim več članov našega društva na ta način dela privadilo čim prej.”

Modernizacija predpisovanja zdravil ima zelo praktični vzrok. Veliko bolnikov ima vsako leto veliko neprijetnosti zaradi nečitljivo izpolnjenega recepta, znani pa so tudi smrtni primeri, ko je farmacevt zaradi nečitljivosti recepta pacientu izdal napačno zdravilo.

Do leta 2010 bo Medicare zdravnike spodbujal z odstotkovnim letnim bonusom, po letu 2010 pa bo elektronsko predpisovanje zdravil obvezno in bodo vsi zdravniki, ki tega ne bodo počeli, kaznovani z nižjimi letnimi poplačili s strani zavarovalnice.

“Trenutno elektronsko predpisovanje zdravil uporablja dobrih deset odstotkov vseh ameriških zdravnikov,” je pojasnil Rick Ratliff, podpredsednik družbe SureScripts-RxHub, ki skrbi za omrežje elektronskega predpisovanja, in še dodal, “da ta številka predstavlja podvojen odstotek zdravnikov, ki so zdravila elektronsko predpisovali lansko leto.”

Elektronske recepte sprejema več kot osemdeset odstotkov vseh ameriških lekarn.

Vir: Reuters
[tags]e-uprava, ZDA, e-zdravstvo[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt