O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Irak: Čevelj, ki je zgrešil predsednika in zadel splet

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 22. 12. 2008 | Avtor:

Osemindvajsetletni novinar Muntader al-Zaidi je na tiskovni konferenci v Baghdadu v ameriškega predsednika Georga W. Busha vrgel oba svoja čevlja. Predsednik se je obema letečima predmetoma uspešno izognil, vendar pa je al Zaidi s tem dejanjem sprožil spletni vihar, ki bo po mnenju nekaterih odmeval še v letu 2009.

V muslimanskem svetu velja metanje obutve v človeka za eno največjih mogočih žalitev, al-Zaidi pa je takoj postal heroj iraškega ljudstva, ki podpirajo njegovo “slovo” od predsednika ZDA. V Bagdadu, Basri in Nadžafu so množice na ulicah zahtevale njegovo izpustitev, nekateri pa so tudi sledili al Zaidijevemu zgledu in ameriške konvoje obmetavali s čevlji.

“Muntazerjevo dejanje je iraška srca napolnilo s ponosom,“ je dejal njegov brat Udai al Zaidi. “Prepričan sem, da bi številni Iračani radi naredili to, kar je storil Muntazer. Vedno je govoril, da je za vse nastale sirote, katerih očete so ubili, kriv Bush,“ je zaključil.

Metanje čevlja pa se je takoj preselilo na splet in tako še povečalo prepoznavnost dejanja, uporabniki pa so se čevljev lotili s podpornim spletnim mestom, spletno igro in večimi parodijami ter montažami posnetka.

Vir: Vest
[tags]aktivizem, splet, irak[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt