O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kanada: Opozicija in koalicija v sporu tudi na spletu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 8. 12. 2008 | Avtor:

V povolilnem obdobju v Kanadi so se tudi na spletu pojavili znaki nesoglasja podpornikov konzervativne stranke, ki ne odobravajo koalicije med liberalnimi in konzervativnimi kandidati. Koalicijska trojka bi lahko začela vladati danes, če bo vlada dovolila glasovanje o zaupnici.

Spletno mesto RallyforCanada.ca, ki ga je postavil kanadski bloger Stephen Taylor in na katerem je ljudi pozival, naj se udeležijo sobotnega protesta, na katerem bodo izrazili nestrinjanje s podporo koaliciji, je doživelo velik uspeh, protesta pa se je na koncu udeležilo več deset tisoč protestnikov.

“Nezadovoljni smo s svojimi politiki, ki so na volitvah obljubljali eno, po volitvah pa storili drugo,” povzema Stephen Taylor, “in če bi izvedli ponovne volitve, svojega glasu ne bi dal istemu kandidatu.”

Mobilizirali pa so se tudi podporniki združitve konzervativne vodje Jacka Laytona, liberalnega Stephana Diona in separatista Bloc Quebecoisa. “Zavedamo se, da imajo konzervativci večji proračun in da lahko storijo več,” pravi Kyle Artelle, podpornik koalicijskega trojčka in vodja spletnega mesta Canadians for a progressive coalition, “vseeno pa je na naši strani več kot polovica kanadskega prebivalstva, ki je volilo za liberalno opcijo.”

Čeprav je javno mnenje in mediji na strani koalicije, pa konzervativci ne mislijo odnehati. Nik Nanos, politični analitik ocenjuje, da je to zelo nenavadno. “Sporočila v blogosferi dobijo krila in zelo težko jih je nadzorovati. V tem primeru se je izkazalo, kako hitro lahko manjšina ugrabi spletni medij blogov in forumov, ne glede na prevladujoče mnenje v družbi,” pojasnjuje Nanos, ki še opozarja, “da se konflikt ne bo preselil na druge medije in bo tako ostal v zaprtem prostoru blogov, kjer bo nekaj časa gorel, nato pa ugasnil.”

Vir: AP
[tags]kanada, dostop, blogosfera[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt