O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hrvaška in Facebook: “Iz tega smo se vsi veliko naučili!”

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 8. 12. 2008 | Avtor:

O Facebooku in nedavnih protestih proti Sanaderju smo se pogovarjali z enim najbolj branih hrvaških blogerjev, Markom Rakarjem, ki nam je pojasnil, da je bil Facebook odličen aktivator že tako razočaranega ljudstva in da so se iz protestov in spletne organizacije vsi veliko naučili, za Sanaderja pa je bila to še ena demonstracija njegove populistične politike.

Marko Rakar uvodoma pojasnjuje, da sam pri organizaciji protestov ni sodeloval in da je pri celotni zadevi sodeloval samo kot promotor in svetovalec organizatorjem. Po njegovih besedah je Facebook organizacija uspela “zaradi stimulativnega okolja, ki ga ponuja Facebook in dejstva, da se informacije med različnimi skupinami širijo z izredno hitrostjo in lahkoto.” Rakar ocenjuje, da “je bil pred Facebookom najbolj priljubljen omrežje sicer MySpace, vendar pa ga je Facebook prehitel zaradi že omenjene kvalitete.”

Prejšnji teden je hrvaška policija pridržala nekaj političnih aktivistov, saj naj bi na spletu žalili lik hrvaškega premiera, kasneje pa se je premier Ivo Sanader zaradi aretacij opravičil in zatrdil, da je šlo pri aretacijah za zlorabo pooblastil. Rakar je mnenja, da ga Sanaderjeva reakcija ne preseneča. “Sanader je populistični premier in nad njegovo reakcijo nisem presenečen,” pravi Rakar, “v bistvu je šlo bolj za reakcijo, ki se od njega skorajda že pričakuje.”

Aretacije so sprožile nov val nezadovoljstva, spletni uporabniki pa so Sanaderja znova primerjali s Hitlerjem, tokrat s pomočjo montaže nemškega filma “Propad”.

Po ocenah Marka Rakarja je na protest v Zagrebu prišlo od tri do pet tisoč protestnikov, kar “je veliko manj od šestdeset tisoč ljudi, ki so akcijo podprli na mreži Facebook, vseeno pa je protest uspel.” Rakar pojasnjuje, da je veliko lažje podpreti nekoga na Facebooku, težje pa se je odpraviti na ulice,” meni in je prepričan, “da smo se iz tega vsi veliko naučili in bomo lahko pri naslednjem protestu še toliko boljši.”

Predstavnik tega ‘Facebook poziva k protestom’ Jakša Matovinović je dejal, da ne gre za nasprotovanje le določenim imenom v politiki, pač pa celotni ekipi sabora. Hkrati je ostro zavrnil, da za celotnim pozivom stoji Hrvaška stranka mladih. Matovinović je namreč njen član. Poudaril je, da ne gre za politično zadevo, saj na protestih lahko govorijo vsi, razen predstavnikov strank in sindikatov. “Vi ste odgovorni narodu in ne narod vam,” pa naj bi bilo glavno sporočilo vladi.

Viri: Intervju (.pdf, 35 KB), 24ur
[tags]facebook, hrvaška[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt