O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hamburg: Spletna vaja v urejanju mestnega proračuna

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 12. 2008 | Avtor:

Sodelovanje ljudi pri oblikovanju lokalnih proračunov se je sicer res začelo v Braziliji, vseeno pa praksa postaja vse bolj priljubljena tudi na stari celini. Meščani nemškega Hamburga so lahko sodelovali v spletnem eksperimentu in na lastni koži preizkusili lepote in tegobe urejanja proračuna. Končna ugotovitev? “Politikom res ni lahko,” pravijo sodelujoči.

Spletni eksperiment leta 2006 so Hamburžani navdušeno sprejeli, saj se je pri virtualnem urejanju proračuna preizkusilo petdeset tisoč prebivalcev, na koncu pa so iz vseh predlogov uredniki lahko sestavili osemintrideset različnih predlogov celotnega občinskega proračuna.

Rüdiger Kruse, pobudnik spletne akcije in vodja financ pri krščansko-demokratski strani, je skušal s spletnim urejanjem proračuna spodbuditi bolj varčno ravnanje mestnih oblasti, ki so na letni ravni samo za obresti dolgov porabile eno milijardo evrov.

“Čeprav so na začetku kritiki opozarjali, da bo prepustitev škarji in platna ljudem vodilo k še večjim stroškom, se je izkazalo, da je resnica ravno obratna,” poudarja Kruse, “saj se je v povprečju poraba zmanjšala za deset odstotkov.”

Ljudem so ponudili spletno aplikacijo, s katero so poenostavili kompleksne enačbe, s katerimi urejajo proračun. Tako so uporabniki proračun urejali z grafičnim vmesnikom, po katerem so premikali stolpce, ki so predstavljali posamezna področja, financirana iz proračuna. “V povprečju so ljudje porabili uro svojega časa, da so uredili vse spremenljivke,” pravi Kruse, “in čeprav se to zdi malo časa, ga moji kolegi v parlamentu za proračun porabijo še manj.”

Čeprav končni predlogi niso bili zavezujoči, so jih poslanci vseeno obravnavali v parlamentu, Kruse pa upa, da so predlogi kateremu od predstavnikom vseeno ostali v glavi in pomagali pri sprejemanju dejanskega proračuna.

Vir: Headstar E-government Blog
[tags]dostop, e-uprava[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt