O portalu    Avtorji    Kontakt


 

BBC bo igral “velikega brata” nad poslanci britanskega in evropskega parlamenta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 12. 2008 | Avtor:

Britanski medijski velikan BBC bo za javnost odprl platformo Democracy Live, preko katere bodo lahko uporabniki spremljali britanske poslance in poslance evropskega parlamenta. Hkrati bodo uporabnikom omogočili, da bodo vse podatke lahko enostavno objavljali na svojih spletnih mestih in blogih.

Helen Boaden, vodja projekta pri BBC, je v svojem predstavitvenem govoru izpostavila t.i. državljansko novinarstvo in vlogo javnosti v političnih procesih. “Javnost je v modernem svetu navajena na vsebine na zahtevo in na aktivno vlogo pri spremljanju dogajanja,” je pojasnila Boadenova in nadaljevala, “da so bombe na londonski železnici leta 2005 dokončno spremenile dojemanje ustvarjanja medijskih vsebin.”

Boadenova je opozorila na dejstvo, “da mediji ljudem osmišljajo njihova življenja, saj se v sodelovanju z medijskimi hišami ljudje zavedajo, da so njihova življenja pomembna in dogodki v njih vredni objave. Tehnologija nam sedaj omogoča hitro pretočnost vsebin in izpostavljanje dogodkov, ki vplivajo na vse nas.”

Vseeno pa je Boadenova v svojem govoru opozorila tudi na slabo stran državljanskega novinarstva. “Gre seveda za napačne interpretacije in objavo mnenja kot dejstva,” opozarja Helen Boaden, “in tega ne gre zanemariti na račun odprtosti komunikacije in dostopa za vse.” Boadenova meni, da blogosferi manja smisla in vlogo medijskih hiš vidi predvsem v usmerjanju in zbiranju mnenj in poročil, ki obstajajo na spletu. “BBC bo vedno stremel k resničnemu poročanju, prikazovanju obeh strani konflikta in odgovornosti do svojega občintva,” je zaključila Helen Boaden.

Vir: BBC
[tags]mediji, britanija, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt