O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Milijon računalnikov za male Venezuelce

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 13. 10. 2008 | Avtor:

OLPC pilot Thailand - Ban Samkha

Pristojni v Venezueli so za potrebe šolarjev naročili milijon poceni prenosnih računalnikov, ki temeljijo na Intelovem prenosniku Classmate, namenjenem otrokom. Nabavili jih bodo v sklopu več kot dve milijardi evrov vrednega dvostranskega trgovinskega sporazuma s Portugalsko, kjer po Intelovi licenci izdelujejo modro-bele prenosnike, imenovane Magalhaes (po Ferdinandu Magellanu, slovitem portugalskem morjeplovcu).

Poceni, a robustni prenosniki z Intelovim procesorjem Atom, spletno kamero in mrežno kartico bodo za operacijski sistem uporabljali venezuelsko različico linuxa. Portugalska je že avgusta z Intelom sklenila dogovor o nakupu pol milijona mini prenosnih računalnikov, da bi lahko vsak otrok, star od šest do deset let, dobil svojega.

Nakup Intelovih klonov nekateri razumejo kot udarec neprofitnemu projektu One Laptop Per Child (po en računalnik na otroka – OLPC), ki spodbuja globalno izobraževanje s pomočjo prenosnih računalnikov XO, cenovno dostopnih tudi ljudem v najrevnejših predelih sveta. Gre za energetsko učinkovite prenosnike, izdelane posebej za otroke, ki s pomočjo sodobnih pedagoških principov, vgrajenih v računalnik, spodbujajo samostojno učenje in izobraževanje.

Poleg tega imajo brezžično kartico za dostop do širokopasovnega interneta, zgrajeni pa so tako, da lahko preživijo marsikatero neprijetnost v številnih državah v razvoju. Prvotni namen projekta OLPC je bil otrokom v nerazvitih državah ponuditi prenosnik, ki bi stal manj kot sto dolarjev (72 evrov). A cena prve dokončane različice je bila skoraj dvakrat višja – 188 dolarjev (136 evrov). OLPC upa, da se bodo z naslednjimi različicami približali prvotnemu cilju.

Vir: Delo.si
[tags]dostop, južna amerika[/tags]

Reblog this post [with Zemanta]

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt