O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Tamara Langus, svetovalka za splet LDS: Pri Facebooku gre za politično intimo

Kategorija: Intervju, Stroka | Datum objave: Monday, 1. 09. 2008 | Avtor:

Tamara LangusLDS in Katarino Kresal se v aktualni predvolilni kampanji omenja tudi kot najbolj učinkovito uporabnico spletne mreže Facebook. Članica ekipe za Kresalino spletno prisotnost, Tamara Langus, je ocenila učinkovitost političnega spleta, pogovarjali pa smo se še o slovenskih razmerah in o tem, ali bi Katarina Kresal postala prijateljica z Dimitrijem Ruplom.

  • Če pregledamo statistiko – Kresalovo na Facebooku podpira več kot 1500 “facebook prijateljev”, v prvem klepetu jih je sodelovalo malo manj kot sto – so to številke, ki potrjujejo tezo, da se ljudje zanimajo za osebni kontakt s politikom?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/kresal/zanimivo.mp3]

Absolutno, vendar pa je pri tem potrebno paziti na pristop. Na organiziranih javnih debatah se vrtijo vedno ista vprašanja, hkrati se je ljudem sram izpostavljati in veliko večino ljudi debate ne privlačijo tako zelo, da bi se na eno potrudili priti, da medijev in kamer sploh ne omenjam. Pri Facebooku in Katarini Kresal pa gre za zasebne pogovore in se čuti večja sproščenost ljudi, ki se neposredno pogovarjajo s predsednico. Nekateri se na pogovore pripravijo, vnaprej formulirajo vprašanja, ki jih nato zastavijo, pri nekaterih pa gre za neobvezen klepet.

  • Kako bi razvrstila pomembno komunikacijskih kanalov na spletu?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/kresal/piar.mp3]

Najprej so tukaj klasični množični mediji in njihovi spletni podaljški, kasneje pridejo ostali spletni kanali, ki večinoma delujejo kot orodje za odnose z javnostmi politika. Pri Facebooku skušamo bolj poudarjati to dvosmerno komunikacijo politika in politične javnosti, da ne gre za golo sporočanje o identiteti, ampak da gre tudi za delovanje v skladu s svojo identiteto. Javnost o spletni prisotnosti v Sloveniji izve preko klasičnih množičnih medijev in si reče: “Ta politik je dober, ker deluje tudi spletu,” pri čemer pa nikoli dejansko ne obiščejo spletnih mest politikov.

  • Koga si Katarina Kresal ne bi nikoli dodala kot prijatelja (na Facebooku)? Bi se Kresalova “spoprijateljila” s člani stranke SDS, ki so pravi tako prisotni na portalu Facebook?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/kresal/rupel.mp3]

Dosedaj so šli v to smer le predlogi drugih ljudi, ki so Kresalovi za prijatelje ponujali Rupla in ostale člane stranke SDS, vseeno pa se mi nismo odločili za prvi korak. Če pa se bo Rupel odločil, da se bo spoprijateljil s Katarino Kresal, bi se Katarina o potrditvi prijateljstva odločila sama.

[Bralce, ki bi jih zanimalo poslušanje celotnega pogovora, vabimo, da si posnetek prenesejo na svoj računalnik. Na voljo je datoteka mp3 (9,90 MB), posnetek pa je dolg 25 minut.]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt