O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sarah Palin: Bitka za podatke na Wikipediji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 1. 09. 2008 | Avtor:

DAYTON, OHIO - AUGUST 29:  Presumptive Republi...Nekaj dni pred oznanitvijo republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, da je za svojo podpredsedniško kandidatko izbral senatorko Aljaske, Sarah Palin, se je na spletu vnel boj za podatke v njeni biografiji na Wikipediji. Opazovalci so ugotovili, da je biografijo s prijaznimi podatki dopolnjevala Palinova mladoletna hči. 

Wikipedia predstavlja poskus izgradnje največje enciklopedije na svetu, ki jo urejajo in dopolnjujejo posamezniki. V preteklosti so avtorji Wikipedie zabeležili že več podobnih incidentov, kjer se za potrebe politične promocije zapisi o aktualnih političnih osebnosti njihove biografije zlorablja z olepševanji ali pretiranimi kritikami.

Nič drugače ni bilo pri Sarah Palin, ki jo je republikanski predsedniški kandidat John McCain izbral za svojo podpredsedniško kandidatko. Njena biografija na Wikipediji je v enem dnevu doživela več kot tisoč popravkov, zato so morali poseči uredniki Wikipedie in omejiti dostop do pisanja.

Uredniki so ugotovili, da je biografijo skušal olepšati uporabnik, ki se podpisuje z uporabniškim imenom Young_Trigg, pri čemer je potrebno vedeti, da se Palin najmlajši sin imenuje Trig, uporabniško ime pa je bilo ustvarjeno le nekaj minut pred prvo “uredniško spremembo” biografije.

Vir: CNET
[tags]ZDA, volitve[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt